Міністерство соцiальної політики України


Персональна відповідальність посадових осіб відповідальних за забезпечення своєчасного та ефективного вжиття заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі - пріоритет Мінсоцполітики у 2020 році

24 Січня 2020, 13:00

 

24 січня 2020 року в актовій залі Бориспільського міськвиконкому заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський провів брифінг з питань запобігання та протидії домашньому насильству.

Сергій Ніжинський розповів про роботу Міністерства соціальної політики України, наголосивши  про необхідність та важливість комунікації з регіонами.

Разом з тим,  акцентував увагу присутніх, щодо сттей 18-24 Постанови КМУ №658 від 22.08.2018 року, якими передбачено про персональну відповідальність заступників голів районних державних адміністрацій, виконавчих органів ради об’єднаних територіальних громад, міських виконавчих комітетів, сільських, селищних рад.

Заступник Міністра з  питань європейської інтеграції наголосив, що  координатори є посадовими особами, а тому несуть персональну відповідальність за  здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а  вчинення трагічних випадків, особливо  стосовно дітей -  це вже  відповідальність, яку посадовці нестимуть перед Законом  України.

В Мінсоцполітики  узагальнено інформацію про 6102 персонально відповідальних особи по Україні вцілому, з них: 25 – осіб на рівні  відповідальних заступників  голів обласних державних адміністрацій, 509 осіб – на рівні  заступників  голів районних державних адміністрацій, 163 особи – на рівні заступників міських голів, 707 осіб- на рівні об’єднаних територіальних громад та 4698 осіб - визначено  відповідальними за протидію домашньому насильству на рівні виконавчих комітетів сільських, селищ них рад.

Окремо Сергій Ніжинський наголосив про важливість притулків для осіб, які постраждали від насильства в Київській області, а особливо в Бориспільському регіоні на території якого розміщено міжнародний аеропорт «Бориспіль».

У свою чергу, міський голова Борисполя Анатолій Федорчук повністю підтримав заступника Міністра та запевнив, що питання сьогоднішнього брифінгу перебуває на особистому контролі. Міський голова наголосив на готовності до активної співпраці з Міністерством соціальної політики та Київською облдержадміністрацією у сфері протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Разом з тим, начальник управління протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству  Мінсоцполітики  Валентина Осадча  у своєму виступі акцентувала увагу присутніх на міжвідомчій взаємодії фахівців спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб та територіальних підрозділів національної поліції України, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та на прикладі  реальних випадків  формувала алгоритм дій  суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Підсумовуючи брифінг Сергій Сергійович розповів і про скептицизм у регіонах до гендерної політики, роль громадських організацій у соціальній політиці та закликав всіх бути не байдужими і не залишатись осторонь до проявів насильства і взагалі соціальних проблем, і їх вирішення.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18192.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове