Міністерство соцiальної політики України


Інформація щодо фактичного розміру прожиткового мінімуму за листопад 2019 року

20 Грудня 2019, 11:05

 

Міністерство соціальної політики України відповідно до статті 5 Закону України „Про прожитковий мінімум” повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах листопада 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 3 729 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 4 276 грн), для дітей віком до 6 років – 3 513 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 4 302 грн, для працездатних осіб – 3 859 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 4 793 грн), для осіб, які втратили працездатність, – 3 156 гривень.

Фактичний розмір прожиткового мінімуму застосовується для спостереження за динамікою рівня життя в Україні.

Одночасно повідомляємо, що оскільки на основі прожиткового мінімуму встановлюється низка соціальних допомог та виплат, а також пенсії, посадові оклади відповідно до Єдиної тарифної сітки, необхідно враховувати вплив збільшення його розміру на видатки з бюджетів усіх рівнів.

Тому на сьогодні питання прожиткового мінімуму потребує комплексного оновлення підходів до його визначення з метою забезпечення більш прозорого механізму його встановлення та застосування.

Мінсоцполітики працює над оновленням методології визначення прожиткового мінімуму та підвищенням ефективності його застосування. Зокрема, Мінсоцполітики розроблено проекти законів України „Про внесення зміни до розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму” та „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму”, які схвалено Урядом 11.12.2019.

Це, в свою чергу, має створити можливості для ефективного бюджетного планування, а також забезпечить передумови для суттєвого підвищення прожиткового мінімуму.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/18063.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове