Міністерство соцiальної політики України


З 2020 року стартує другий етап реформи державних інтернатів

6 Грудня 2019, 11:17

 

В Україні другий етап реформування державних інтернатів почнеться з 2020 року.

Про це йшлося на розширеному засіданні Координаційної ради з питань реформування інституційного догляду та виховання дітей, яке пройшло 5 грудня в Києві.

Кабінетом Міністрів України має бути прийнятий відповідний план реалізації. Спільно з Мінсоцполітики документ було розроблено та найближчим часом буде направлено на погодження та громадське обговорення. Серед ключових індикаторів у документі визначено запровадження фахівців з соціальної роботи в громадах, збільшення кількості патронатних сімей, зменшення кількості дітей в інтернатах.

Під час заходу також було підведено підсумки впровадження реформи деінституалізації ( реформа інтернатів) за минулі 2 роки та обговорено проект плану реалізації реформи на наступні 5 років.

Прем’єр-міністр України, а також представники трьох ключових міністерств, у підпорядкуванні яких знаходяться інтернатні заклади, підкреслили важливість та пріоритетність реформи інтернатів. Було відзначено, що розвиток соціальних послуг в громаді та підтримка сімей з дітьми – це центральний елемент реформи.

У ході зустрічі було відзначено низьку якість наявних даних, обговорено необхідність покращення моніторингу впровадження реформи.

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська продемонструвала новий інструмент, який розроблений Міністерством та буде використовуватися в майбутньому – «картування» інтернатних закладів як інструмент відкритості даних, а також зручний механізм для прийняття управлінських рішень.

“Сьогодні ми надаємо перевагу системі соціальних послуг, а не системі виплат задля того, щоб недопустити потрапляння дитини до інтернату. Одним з пріорітетів Міністерства соціальної політики є розвиток патронатних сімей, поширення сімейних форм виховання та допомога сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах”, - розповіла Міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

Представник Офісу Уповноваженого Президента з прав дитини Олена Ремень відзначила, що 26 інтернатних закладів припинили свою діяльність шляхом ліквідації або трансформації у заклад освіти.

«Водночас ще 47 закладів змінили лише тип закладу, при цьому не відмовившись від інтернатної системи, такий підхід – це псевдо-реформа»,- резюмувала вона.


Довідково:

На засіданні Координаційної ради з питань реформування системи інституційного догляду та виховання дітей був присутній Прем’єр міністр України Олексій Гончарук, представники міністерств, обласних державних адміністрацій, асоціації місцевого самоврядування, громадські організації та міжнародні партнери. Метою заходу є почати новий відлік у реформуванні інтернатів та поширенні сімейних форм виховання дітей.
Захід проведено за підтримки проекту “Супровід урядових реформ в Україні (SURGe), який реалізується Agriteam Consulting Ltd.

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17973.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове