Міністерство соцiальної політики України


„Близько 800 млн грн Уряд додатково виділив для закупівлі реабілітаційного обладнання для осіб з інвалідністю” ,– Юлія Соколовська

3 Грудня 2019, 17:37

 

„Близько 800 млн грн Уряд додатково виділив для закупівлі реабілітаційного обладнання для осіб з інвалідністю” ,– Юлія Соколовська

За ці кошти додатково закуплять 250 тис технічних засобів для реабілітації людей з інвалідністю.

Про це повідомила Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська на першому Форумі до Міжнародного дня людей з інвалідністю “Відкритий простір”, організованому Міністерством соціальної політики та Радою Європи.

На першій панелі “Доступність та соціальні послуги” Юлія Соколовська окреслила основні пріоритети міністерства стосовно доступності соціальних послуг для людей з інвалідністю.

“Сьогодні ми з проектом Трастового фонду НАТО готуємо кадри, яких поки немає в Україні - з ерготерапії, сучасного протезування. Також ми розширюємо перелік соціальних послуг та їхню доступність у громадах. На пілотний проект денного догляду за особами з інвалідністю, який, зокрема, включає соціальне таксі для всіх, 100+ перекладачів жестової мови та реабілітацію за принципом "гроші ходять за дитиною", ми виділили близько 100 млн грн. Цей проект дасть можливість родичам осіб з інвалідністю працювати, без необхідності бути постійно вдома”, –– сказала Юлія Соколовська.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України Юліан Чаплінський
додав, що питання доступності також залежить і від місцевої влади.

“Питання інклюзивності та доступності дуже гостро стоїть не на законодавчому рівні, а на рівні імплементації в містах. Розуміння дуже багатьох міських голів сьогодні - це прокласти кілометри доріг для збільшення швидкості автомобілів, при цьому поза увагою залишається тактильна плитка, безпечні хідники. Це має негативний вплив не лише на людей з інвалідністю, а й на вагітних жінок, літніх людей, тощо. Тому зараз важливо видавати каталоги щодо просторового розвитку міст для місцевих голів та архітекторів, щоб правильно імплементувати політику доступності на місцях”, – додав Юліан Чаплінський.

Заступниця Міністра цифрової трансформації з розвитку послуг Людмила Рабчинська додала, що вони також працюють над тим, щоб люди з інвалідністю могли отримати соціальні послуги телефоном та іншими доступними способами.

“Ми працюємо над тим, щоб основні послуги можна було отримати телефоном через методи розпізнавання голосу чи телефонний пароль. Також для єдиного веб - порталу соціальних послуг “ДІЯ” ми розробили адаптований шрифт для осіб з обмеженням зору “Ukraine”, який є одним із кращих адаптованих кириличних шрифтів. Дуже важливим є і те, щоб ЦНАПи ставали доступними. Тому ми перевіряємо, як вони виконують вимогу щодо встановлення пандусів. Але ми працюємо і над тим, щоб соціальні послуги для маломобільних груп можна було отримати автомобілем. Щоб соціальні працівники могли виїхати до людей з інвалідністю і взяти біометрію для вироблення закордонного паспорта, надати інші послуги”, – зазначила Людмила Рабчинська.

Міжнародний експерт Ради Європи Сергей Остаф зауважив, що IT технології допомагають людям з інвалідністю почуватись повноцінними членами суспілства, тому важливо, щоб кожен мав до них доступ.

“У країнах ЄС 16% людей мають форму неповносправності, тому дуже важливо, щоб вони мали доступ до терміналів самообслуговування та інших комп’ютерних та банківських сервісів. Мережа громадського транспорту чи соціального таксі має бути адаптована для потреб людей з інвалідністю”, – підсумував Сергей Остаф.

Засновник громадської організації незрячих людей, активних і незалежних, Василь Закревський додав, що в Україні виготовили спеціальний bluetooth маячок, який допомагає незрячим орієнтуватись у просторі.

“Звукові світлофори, тактильні плитки - все це допомагає людям з обмеженням зору орієнтуватись в просторі, але їх не так і багато в містах України, хоча за кордоном вони популярні. Також ми працювали над тим, щоб створити bluetooth маячок, який через спеціальний мобільний додаток повідомляє незрячим людям, де знаходиться магазин чи аптека. Це справді допомагає їм пересуватись без супроводу. Ми перші в Україні запатентували цей додаток”, – резюмував Василь Закревський.

Довідково:

Захід був поділений на 4 частини для динамічного обговорення на 4 тематичних панелях, зокрема: “Доступність та соціальні послуги”, “Працевлаштування та соціальне підприємництво”, “Освіта, культура та спорт”, “Охорона здоров’я та реабілітація”. Форум об’єднав понад 200 учасників, зокрема, людей з інвалідністю, з вадами зору та слуху, та два десятки спікерів, серед яких - міжнародні експерти Ради Європи, представники профільних міністерств, громадських організацій та наукових установ.

Переглянути трансляцію: https://cutt.ly/2e9nLg7  

 

Читайте також:

“З наступного тижня запрацює урядова лінія для людей з інвалідністю”, - Юлія Соколовська

Понад 200 людей об’єднав перший Форум “Відкритий простір” до Міжнародного дня людей з інвалідністю




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17946.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове