Міністерство соцiальної політики України


Тернопільська облрада ухвалила плани трансформації двох інтернатних закладів

15 Листопада 2019, 16:35

 

14 листопада 2019 року Тернопільська обласна рада ухвалила плани реформування перших двох (з 6-ти) інтернатних закладів – обласного спеціалізованого будинку дитини, а також Збаразької санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів, що дозволить повернути дітей до сімейних форм виховання.

Також депутати Тернопільської облради проголосували за Порядок зарахування (відрахування) дітей на цілодобове перебування в інтернатні заклади, який унеможливіть влаштування дітей на невизначений термін.

Порядок зарахування та плани реформування були розроблені Міністерством соціальної політики в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується за сприяння Світового банку.

Завдяки прийнятому Порядку заява батьків чи законних представників дитини про влаштування на цілодобове перебування до інтернату розглядатиметься Комісією з питань захисту прав дитини за місцем проживання сім’ї в обов’язковому порядку. Рішення про доцільність влаштування дитини до закладу приймається у випадку, якщо вичерпані всі можливості забезпечення догляду і виховання дитини в сім’ї або умовах, наближених до сімейних.
Відтепер зарахування дитини на цілодобове перебування до інтернату не повинно перевищувати одного навчального року для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та шести місяців для дітей дошкільного віку.
Нововведення стимулюватиме соціальні служби і служби у справах дітей регулярно переглядати справи дітей щодо їх повернення у рідну сім’ю або влаштування до сімейних форм виховання і унеможливить влаштування в обласні інтернати на невизначений термін.

Тернопільський обласний будинок дитини, згідно із планом реформування, стане сучасним Центром реабілітації і розвитку дитини, що надаватиме широкий спектр послуг для сімей, які мають дітей раннього та дошкільного віку з інвалідністю чи порушенням розвитку. На базі будинку дитини буде створений комплекс сучасних послуг, що забезпечать цілісний процес раннього виявлення інвалідності, реабілітації та розвитку дитини із залученням батьків.
Доступність послуг до віддалених територій забезпечуватиме мобільна діагностична-консультаційна команда. Також в структурі центру діятиме ресурсно-методичний центр, який забезпечуватиме підвищення професійної компетентності місцевих спеціалістів з питань раннього втручання та реабілітації дітей, підтримки їх батьків. Центр призначений, у першу чергу, для надання комплексу послуг батькам з дітьми. За потреби батьки з дітьми можуть розміщуватися у Центрі тимчасово терміном до 21 дня для навчання навичкам догляду за своїми дітьми та отримання низки реабілітаційних послуг (наприклад, фізична реабілітація та консультації ерготерапевта).

План трансформації будинку дитини в Центр реабілітації та розвитку включає 4 етапи, кожен з яких має чітко визначені завдання, що стосуються перекваліфікації персоналу, перебудови та оснащення приміщень, а головне -розвитку послуг та сімейних форм виховання для дітей, які сьогодні ще перебувають у будинку дитини, та тих, які можуть залишитись без батьківського піклування. Планом передбачено, що трансформація будинку дитини має завершитися у 2023 році. Протягом цього періоду у громадах Тернопільської області має бути створено додатково 12 прийомних сімей для влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім цього, відповідним службам Тернопільської облдержадміністрації необхідно забезпечити щорічне усиновлення 10 дітей раннього віку, щоб назавжди відпала потреба в існуванні будинку дитини.

План трансформації Збаразької санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ передбачає створення на його базі спеціалізованої гімназії з посиленою фізичною підготовкою. У подальшому гімназію інтегрують у єдиний ланцюг освітнього процесу та виховання з Тернопільським професійним коледжем з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Реформування Збаразької санаторної школи відбуватиметься в 3 етапи і завершиться в 2022 році. Вже з наступного навчального року в гімназії на цілодобовому перебуванні будуть лише діти з 7 класу і з віддалених територій.

Також за підтримки Мінсоцполітики буде розроблено проект обласної програми з профілактики соціального сирітства та розвитку послуг для сімей з дітьми. Програма міститиме заходи щодо підтримки сімей з дітьми, розвитку послуг за місцем проживання, сімейних форм виховання та інші кроки для успішного реформування зазначених закладів.

За 10 місяців реалізації проекту Міністерства соціальної політики України «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що впроваджується у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією за сприяння Світового банку, чисельність дітей в інтернатах Тернопільщини зменшилась на 21,7%.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17859.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове