Міністерство соцiальної політики України


Україна продовжує робити все необхідне для забезпечення прав людини, рівних прав і можливостей, гідності та нетолерування насильства проти жінок, - Юлія Соколовська

13 Листопада 2019, 08:00

 

„Україна продовжує робити все необхідне для забезпечення прав людини, рівних прав і можливостей, гідності та нетолерування насильства проти жінок, досягнення цілей сталого розвитку”, – заявила Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська на саміті ООН з питань народонаселення та розвитку, який проходив у столиці Кенії Найробі.

Захід зібрав понад 5 тисяч учасників зі 180 країн світу з метою спільного обговорення необхідних шляхів досягнення рівності чоловіків і жінок у світі, недопущення гендерно зумовленого насильства, скорочення смертності матерів при народженні дітей та інших важливих тем.

„Наразі, в Україні жінки отримують, наприклад, на 21% нижчу заробітну платню, порівняно з чоловіками. Цей показник вищий, ніж у більшості країн Європи. Потрібно це змінювати, По суті, - це невикористаний потенціал як для самих жінок, так і для країни в цілому. І мова не лише про зрівняння рівнів оплати праці чоловіків та жінок, а й про створення рівних умов, щоб матері мали можливість при бажанні повертатись на ринок праці після народження дітей, щоб роботодавці розвивали відповідну інфраструктуру та умови, більш гнучкі графіки роботи, щоб татусі все більше залучались до догляду за дітьми, країна розвивала дошкільну освіту, щоб ми долали стереотипи, щоб більше жінок ставало на керівних посадах і багато іншого”, – наголосила Юлія Соколовська.

Очільниця відомства звернула увагу учасників саміту на те, що не менш гострою для України є проблема насильства над жінками. За даними Спільного дослідження ОБСЄ та ООН, 70% українок, які старші віком за 15 років, стикалися із психологічним, фізичним чи сексуальним насильством у своєму житті.

„Наша мета – не просто знизити рівень насильства, а повністю викорінити це як явище. Сучасна та процвітаюча Україна – це держава рівних та відкритих можливостей”, - заявила Юлія Соколовська.

Серед основних завдань відомства і Уряду міністр зазначила мінімізацію випадків насильства за ознакою статі, а для постраждалих осіб – забезпечення зручного для них доступу до якісних комплексних послуг, включаючи правовий захист, соціально-психологічну, медичну допомогу та реабілітацію. З цією метою на початку року планується створення Кол-центру з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

„Нам потрібно провести таку роботу, щоб суспільство в Україні мало нульову толерантність до насильства і також протидіяло цьому явищу, і кривдники отримували покарання”, – підкреслила Юлія Соколовська.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17850.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове