Міністерство соцiальної політики України


На Тернопільщині схвалено перші плани трансформації інтернатних закладів

1 Листопада 2019, 12:21

 

На Тернопільщині схвалено плани трансформації Тернопільського обласного спеціалізованого будинку дитини і Збаразької санаторної загальноосвітньої школи-інтернату. Це рішення було прийнято на засіданні Міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей при обласній державній адміністрації. Впровадження планів розпочнеться одразу після погодження їх Тернопільською обласною радою.

У засіданні взяли участь представники Міністерства соціальної політики України, Тернопільської ОДА, депутати Тернопільської облради, директори інтернатних закладів, що реформуються, консультанти проекту та інші спеціалісти, які дотичні до процесу деінституціалізації.

На засіданні було представлено розроблені плани трансформації Тернопільського обласного спеціалізованого будинку дитини та Збаразької санаторної загальноосвітньої школи-інтернату. Згідно з планом заклад має перетворитися на сучасний Центр реабілітації і розвитку дитини, який надаватиме широкий спектр послуг для сімей і дітей з порушенням розвитку та інвалідністю, проводитиме інформування, консультування та навчання батьків сучасним методам догляду за дітьми з інвалідністю.

Також у центрі планується надання нової для області послуги – «тимчасовий перепочинок батьків». Це є можливістю для батьків, які виховують дітей раннього віку, тимчасово (до 30 днів впродовж року) розмістити дитину в Центрі, а тим часом вирішити різноманітні сімейні, особисті питання та перепочити. Світовий досвід підтверджує , що користування батьками такою послугою суттєво зменшує ризики відмови від дітей з інвалідністю та їх подальшої інституціалізації. 

Інша затребувана в області послуга – раннє втручання для дітей перших років життя (до 3-х років). Майбутній Центр стане провідною навчально-методичною установою, де надаватиметься всебічна допомога медикам на місцях у питаннях раннього виявлення біологічних та соціальних факторів ризику щодо порушення розвитку дитини. 

Створення нових послуг, передбачених планом трансформації, та ефективна організація діяльності Центру вимагає сучасного матеріально-технічного й кадрового забезпечення, а головне, - проведення реконструкції та облаштування існуючого приміщення будинку дитини.

За результатами роботи міждисциплінарної групи експертів встановлено, що у Збаразькій санаторній загальноосвітній школі-інтернаті І–ІІІ ступенів перебувають діти, у яких не підтверджений діагноз «малі або неактивні форми туберкульозу», 93% вихованців закладу не потребують особливих освітніх умов, пов’язаних зі станом здоров’я. Відповідно було поставлено питання трансформації закладу та запропоновано план його перепрофілювання, а саме: створення на існуючій базі спеціалізованої гімназії з посиленою фізичною підготовкою. У подальшому майбутня гімназія, Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою будуть інтегровані у єдиний ланцюг освітнього процесу та виховання.

 Членами Міжвідомчої робочої групи одноголосно схвалено плани трансформації обох інтернатних закладів і рекомендовано Тернопільській обласній раді їх затвердити на засіданні чергової сесії обласної ради, яка відбудеться у листопаді 2019 року.

Розробка планів трансформації відбувається у рамках проекту Міністерства соціальної політики України «Модернізація системи підтримки населення України», що впроваджується у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією за сприяння Світового банку. Тернопільська область є одним із 4-х пілотних регіонів, де відбувається реформування інтернатних закладів. У рамках проекту буде розроблено і запроваджено плани трансформації для 6-х установ області.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17814.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове