Міністерство соцiальної політики України


У Харкові проведено східний форум з питань інклюзії

1 Жовтня 2019, 10:22

 

25 та 26 вересня в м. Харків проведено СХІДНИЙ ФОРУМ З ПИТАНЬ ІНКЛЮЗІЇ, який було присвячено присвячено міжнародним дням: День Миру (21.09.2019), Європейський день мов (26.09.2019), а також День моря та День боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї, День серця (28.09.2019) та виконанню Глобальних цілей сталого розвитку ПРООН http://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/sustainable-development-goals.html: (№16 «Мир та справедливість»; №5 «Ґендерна рівність»; №10 «Зменшення нерівності»).

Співорганізаторами Форуму виступили:

Програма ООН із відновлення та розбудови миру, Департаменти соціального захисту населення Луганської та Донецької облдержадміністрацій, Харківська міська рада, Луганська обласна Асоціація організацій осіб з інвалідністю, Донецька обласна організація інвалідів ВОІ СОІУ,
 Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас». 

Головна мета проведення Форуму - привернення уваги до інклюзії та потреб людей з інвалідністю в суспільстві, які знаходяться в більш скрутному становищі в умовах конфлікту на Сході України, формування толерантного ставлення громадянського суспільства (ОГС) до цієї проблеми загалом, обмін досвідом та побудова діалогу з зацікавленими лідерами ОГС та влади, розробка планів співпраці на майбутнє з більш експертно-обізнаними представниками ОГС та експертним середовищем загалом, які зможуть спільно об’єднаними зусиллями сприяти швидшим позитивним змінам на Сході України, зокрема в Донецькій та Луганській областях. 

Перед учасниками Форуму стояли наступні задачі:
 • підготовка та навчання ОГС, передача досвіду від досвідчених учасників початківцям;
 • демонстрація та вивчення кращого позитивного досвіду у сфері створення інклюзивного середовища;
 • просвіта та створення умов толерантного середовища для зміцнення престижу і ролі людей з інвалідністю в суспільстві;
 • сприяння розвитку цікавих ідей та проєктів з розвинутим партнерством та врахуванням передачі досвіду початківцям, від людей поважного віку – молоді та толерантне ставлення людей різних поколінь один до одного;
 • формування толерантного ставлення суспільства до потреб людей з інвалідністю;
 • організація соціального поінформуванню в ЗМІ, адвокатування та лобіювання більшого виконання місцевих, регіональних та національних програм щодо інклюзії у всіх сферах суспільного життя; підняття питання «неконфліктного, здорового суспільства».

В форумі взяли участь представники громадських організацій людей з інвалідністю, фахівці соціальної сфери, освіти, культури та посадовці органів місцевої влади Луганської та Донецької областей, м. Харків та м. Одеса, учасники фестивалю-конкурсу серед одружених пар з числа людей з інвалідністю «Світ без обмежень». Центральні органи влади представляли: від Міністерства соціальної політики України - пані Алла Онупрієнко, Генеральний директор Директорату захисту прав осіб з інвалідністю; від Міністерства культури, Директорат стратегічного планування та євроінтеграції - пані Світлана Сухенко, начальник головного управління стратегічного планування та розвитку та пані Леся Гимбель, державний експерт; від Міністерства інформаційної політики - пані Людмила Василенко, завідувач сектору з питань європейської інтеграції.

Під час заходу обговорено актуальні питання реформування системи соціального захисту населення, надання соціальних, реабілітаційних та освітніх послуг людям та дітям з інвалідністю, впровадження інклюзивних інноваційних технологій під час надання таких послуг, формування толерантного ставлення до людей з інвалідністю, особливості роботи з батьками та потреби родин з дітьми, що мають інвалідність, психологічні механізми боротьби з кризою, вивчено позитивний досвід м. Харкова та       м. Одеса по взаємодії громадських організацій та міськради в реалізації соціальних проектів та шляхи надання фінансової підтримки громадським організаціям, обговорені питання по налагодженню діалогу поколінь та створенню мережі інклюзивних радників по захисту прав  людей з інвалідністю, роль громадських організацій  в вирішенні суспільних проблем.

Одночасно обговорення тривало за 4 секціями: секція №1 "Інноваційний розвиток соціальної сфери та її послуг. Інноваційні інклюзивні техніки роботи з дітьми в реабілітаційних закладах та закладах освіти"; секція №2 "Соціальна єдність влади та громадськості – єднання задля ефективного впровадження проєктів та програм розвитку в містах, громадах, на обласному та національному рівнях. Як влада може довірити громадськості стати провайдерами соціальних послуг"; секція №3 "Як побудувати ефективний діалог та стати громадськими «адвокатами»/«інклюзивними радниками» і захисниками прав людей з інвалідністю, провайдерами позитивних змін в суспільстві. Де вже існує «громадський ринок послуг» та чи є результати «ярмарок проєктів» громадськості"; секція №4 "Діалог поколінь: молодь та особи старшого віку, контекст інклюзії в цьому напрямку".

Учасники заходу відвідали міські територіальні центри, регіональний центр адміністративних послуг, «Соціальний готель», соціальний центр «Сім'я», Відділення паліативної допомоги (дитячий хоспіс) Міської дитячої клінічної лікарні №5; ГО Харківський центр реабілітації молодих осіб з інвалідністю та членів їх сімей «Право вибору»; Центр раннього втручання БФ «Інститут раннього втручання»; Харківська ЗОШ І–ІІІ ступеня №124 з інклюзивним навчанням, міський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Промінь» і Центр для постраждалих від домашнього насильства.

Під час Форуму пройшла виставка  творчих робіт людей з інвалідністю, фотовиставка та концерт, на якому виступили актори Театру жестів, учасники хору незрячих, центрів активного довголіття, хору «Східна надія», були представлені танцювальні номери від артистів на візках.

За результатами Форуму буде складено детальний звіт й розроблені пропозиції та рекомендації органам влади, громадським організаціям та надавачам послуг людям з інвалідністю з питань, порушених на заході.

Форум проведено в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швеції та Швейцарії. Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17642.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове