Міністерство соцiальної політики України


Дотримання норм міжнародних зобов’язань у боротьбі та протидії з домашнім насильством та торгівлі людьми – ключові пріоритети Мінсоцполітики

20 Вересня 2019, 16:40

 

Про це заявив 20 вересня 2019 року заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський на Щорічній нараді ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у галузі прав людини та основоположних свобод, верховенства права, демократії, толерантності та недискримінації, яка проходить з 16 по 27 вересня у Варшаві.

Виступаючи з доповіддю «Толерантність та недискримінізація – ключові аспекти у протидії та запобіганні насильству проти жінок», Сергій Ніжинський наголосив, що Україна продовжує впроваджувати послідовну політику забезпечення гендерної рівності як важливої передумови стійкого розвитку у сфері економічної та суспільної діяльності.

Ціль «гендерна рівність»- це складова Програми дій Уряду, річної національної програми під егідою Україна – НАТО.

Нове законодавство, прийняте Урядом України втілює дух Стамбульської конвенції, а система національних дій базується на чотирьох основах Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (запобігання, захист, покарання, інтегрування до політик).

Розроблені та прийняті підзаконні акти, що унормовують запобігання та протидію домашньому насильству і насильству за ознакою статі, дали змогу осучаснити систему міжвідомчої взаємодії та забезпечити належний захист постраждалих, попереджувати нові випадки насильства та притягувати кривдників до відповідальності, у тому числі кримінальної.

Разом з тим, наголосив, що серйозними є ризики сексуального насильства пов’язаного у зв’язку з бойовими діями на Сході нашої держави, а тому Україна потребує підтримки та адаптації Міжнародного протоколу з документування та розслідування таких злочинів.

Під час робочого засідання 9: Гуманітарні питання та інші зобов’язання заступник Міністра С. Ніжинський доповів про основні тенденції та виклики України у сфері протидії торгівлі людьми.

Так, Україна приєдналася до всіх міжнародних нормативно-правових актів з протидії торгівлі людьми та прийняла відповідне законодавство, створено ефективну систему боротьби з торгівлею людьми.

Зважаючи на зусилля, які Україна докладає у даному напрямку, підвищено рівень ідентифікації осіб, які постраждали від цього ганебного явища.

Наразі Україна продовжує боротися з проблемою втягнення громадян України у злочинну діяльність, пов’язану із виробництвом, перевезенням та розповсюдженням наркотичних речовин.

„Попри всю складність ситуації, нам вдалося перевести з місць позбавлення волі Російської Федерації в Україну 121 особу, 1 особу вже звільнено від відбування покарання”, зазначив заступник Міністра.

На завершення Сергій Ніжинський закликав усю світову спільноту і надалі спільно працювати у напрямку превенції та надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та торгівлі людьми, а також дотримуватися норм міжнародних зобов’язань у боротьбі з цими явищами у різних їх проявах.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17606.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове