Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики захищає права українців, які постраждали від торгівлі людьми

27 Серпня 2019, 18:35

27 серпня 2019 року Мінсоцполітики під головуванням заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович провело селекторну нараду зі структурними підрозділами, відповідальними за процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, обласних державних адміністрацій, громадськими організаціями, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, на місцевому рівні, а також Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.

Під час наради обговорювалося питання внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 417 «Порядок встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми», в частині спрощення процедури встановлення зазначеного статусу громадянам України, яких було втягнуто у злочинну діяльність, пов’язану із виготовленням, виробництвом та розповсюдженням наркотичних речовин на території іноземних країн.

Нагадаємо, що справа так званих «наркокур’єрів» набула широкого розголосу у 2016 році, коли у жовтні цього ж року працівниками управлінь по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, головних управлінь Національної поліції в Дніпропетровській області та м. Києві виявлено ​​групу осіб, які у період 2014–2016 років на території Дніпропетровської, Київської та інших областей України вербували громадян України та залучали до злочинної діяльності із розповсюдження наркотичних речовин на території Російської Федерації.

Злочинна група проводила свою діяльність через всесвітню мережу Інтернет, а також за допомогою рекламних листівок, які розміщувала в громадських місцях.

Для роботи кур’єрами-експедиторами фасованого товару з відрядженням за кордон запрошували осіб віком від 20 років. Після прибуття завербованих осіб до Російської Федерації їх залучали до незаконного збуту наркотиків, у тому числі із застосуванням погроз. Надалі їх затримували правоохоронні органи Російської Федерації.

За аналогічною схемою діяло інше злочинне угруповання, яке  в січні 2017 року було викрито співробітниками Управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Головного управління Національної поліції в Київській області. До його складу входили чотири жителі м. Києва та Київської області, що займалися вербуванням молодих людей, переважно студентів, які перебували у скрутному матеріальному становищі і мали бажання заробити гроші за кордоном.

Також, Мінсоцполітики відомі випадки втягнення громадян України у злочинну діяльність на території Королівства Таїланд, Республіки Греції, Малайзії тощо.

Так, за ініціативою Мінсоцполітики та завдяки злагодженій координації діяльності Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції матеріали справи стосовно громадян України, яких було затримано в Бразилії, передано до суду в м. Сан-Паулу. 25.05.2017 та 08.08.2017 судом  м. Сан-Паулу (Бразилія) виправдано та звільнено з-під варти двох громадян України.

На сьогоднішній день Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 83 громадянам, яких було втягнуто у злочинну діяльність, пов’язану із перевезенням, розповсюдженням та виготовленням наркотичних речовин, з яких 73 особи постраждало на території Російської Федерації.

Однак, враховуючи деякі складнощі самої ситуації, не всі особи, які постраждали від такого виду торгівлі людьми, можуть отримати соціальний статус.

Тому Мінсоцполітики наразі готує зміни до Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, для можливості надати допомогу такій категорії громадян.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17520.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове