Міністерство соцiальної політики України


На Миколаївщині розпочався тренінг «Протидія торгівлі людьми, виявлення та перенаправлення постраждалих від торгівлі людьми в умовах децентралізації»

21 Серпня 2019, 15:24

20 серпня 2019 року в місті Миколаєві розпочався дводенний тренінг на тему «Протидія торгівлі людьми, виявлення та перенаправлення постраждалих від торгівлі людьми в умовах децентралізації» за участю директорки департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксани Єльчієвої, заступника начальника управління соціальних гарантій та компенсацій, загальнообов’язкового державного страхування-начальника відділу загальнообов’язкового державного страхування пільг та соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Сергія Зябко, членів робочої групи у сфері протидії торгівлі людьми, фахівців об’єднаних територіальних громад та фахівців з числа суб’єктів взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми, представників міських та районних управлінь соціального захисту населення.

Організатором даного тренінгу виступив Миколаївський фонд «Любисток» на чолі з головою фонду Маргаритою Пархоменко.

Оксана Єльчієва привітала учасників тренінгу та зазначила, що на превеликий жаль, проблема торгівлі людьми не втрачає актуальності для жодної країни світу та може торкнутись кожного. Адже маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують. Оксана Єльчієва наголосила на співпраці суб’єктів взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми з питань ідентифікації, надання допомоги постраждалим. Звернула увагу на необхідності навчання з організації роботи працівників сфери соціального захисту з питань протидії торгівлі людьми в об’єднаних територіальних громадах, оскільки саме вони мають можливість безпосереднього спілкування з мешканцями громад, в яких є потенціальні жертви торгівлі людьми та оперативно виявляти осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Під час тренінгу учасники розглядали ряд важливих тем, серед яких:

  1. Торгівля людьми: міфи та стереотипи;
  2. Торгівля людьми: масштаби, причини та наслідки, групи ризику, стадії торгівлі людьми, основні ознаки торгівлі людьми;
  3. Нормативно-правова база з протидії торгівлі людьми: міжнародне та національне законодавство;
  4. Відмінності торгівлі людьми від інших форм порушення прав людини: порушення трудового законодавства, погані умови праці, нелегальне працевлаштування.

Учасники тренінгу працювали в малих групах, обговорювали та дискутували по даним питанням, переглядали відео.

Також, 21 серпня (другий день тренінгу) планується розглянути такі питання:

  1.  Виявлення та ідентифікація осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Прямі і непрямі індикатори в процесі ідентифікації осіб, які постраждали від торгівлі людьми;
  2.  Основні правила та принципи проведення інтерв’ю в процесі ідентифікації постраждалих від торгівлі людьми. Комунікативні особливості опитування осіб, постраждалих від торгівлі людьми;
  3.  Комунікативні особливості опитування осіб, постраждалих від торгівлі людьми;
  4.  Національний механізм взаємодії суб’єктів у сфері протидії торгівлі людьми. Повноваження суб’єктів взаємодії. Процедура встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Повноваження суб’єктів взаємодії.
  5.  Види допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Роль колегіальних органів у механізмі взаємодії.
  6.  Поради перед виїздом за кордон. Превентивна робота з протидії торгівлі в ОТГ. Механізм взаємодії в ОТГ для попередження торгівлі людьми.

В ході проведення тренінгу слухачі мали можливість поспілкуватись між собою для організації співпраці суб’єктів взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми, задати питання викладачам та отримати обґрунтовані відповіді із прикладами організації роботи в різних країнах світу.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17501.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове