Міністерство соцiальної політики України


Всесвітній день протидії торгівлі людьми: Україна долучилася до боротьби з сучасним рабством

1 Серпня 2019, 13:49

 

Щороку 30 липня  у всьому світі відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який був проголошений у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Проблема торгівлі людьми залишається актуальною для України з часів здобуття нею незалежності.

Однак, із загостренням політичної та економічної ситуації у 2013-2015 рр. та розгортанням збройного конфлікту на сході України, міграційні настрої, а з ними і вразливість до торгівлі людьми, посилились.

Відзначається також зростання кількості людей, які  прийняли б ризиковані пропозиції працевлаштування за кордоном. У відповідь на бажання громадян втекти від збройного протистояння до інших країн з’являються нові шахрайські схеми, посилюється активність торгівців людьми.

З цією метою Міністерство соціальної політики разом із центральними органами влади, а також міжнародними та громадськими організаціями провело по всій Україні Всеукраїнську інформаційну кампанію з протидії торгівлі людьми.

У цьому році основними локаціями для проведення інформаційно-просвітницьких заходів стали вокзали та кінотеатри.

На вокзалах представники органів соціального захисту населення обласних державних адміністрацій разом із працівниками поліції та громадських організацій роздавали листівки серед подорожуючих, проводили інформаційні бесіди щодо існуючої проблеми торгівлі людьми та методів боротьби з таким явищем.

У кожній області  відбувся безкоштовний показ документального фільму «Жінка в полоні», який розповідає про жінку, яка 10 років перебувала в трудовому рабстві та працювала по 20 годин на день без оплати праці та врешті-решт вирвалася з рабства на свободу. Метою показу стрічки було привернути увагу громадян України до проблеми торгівлі людьми, продемонструвати людям те, як може змінитися життя в одну мить.

У столиці України урочисте відкриття інформаційної кампанії відбулося на Майдані Незалежності за участі заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович, заступника голови Київської міської державної адміністрації з питань самоврядних повноважень Марини Хонди, представників Національної поліції, Державної прикордонної служби, Координаційного центру з надання правової допомоги, Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні – Агентства ООН з питань міграції та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

«Третій рік поспіль ми говоримо про найбільш поширену форму торгівлі людьми, як трудова експлуатація. За статистикою Мінсоцполітики понад 40% осіб, які отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, постраждали від трудової експлуатації», зазначила заступник Міністра Наталія Федорович.

«Також сьогодні ми говоримо про ситуацію втягнення громадян України у злочинну діяльність із перевезення, розповсюдження та виготовлення наркотичних речовин на території іноземних країн. Наразі нам відомі прізвища та імена осіб, які наразі перебувають в місцях позбавлення на території Російської Федерації, яких було втягнуто у таку злочинну діяльність», додала Наталія Федорович.

Заступник Міністра подякувала всім за небайдужість до цієї проблеми та закликала всіх до співпраці у боротьбі з торгівлею людьми.

 

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17421.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове