Міністерство соцiальної політики України


Питання підвищення розмірів середньої та мінімальної заробітних плат на порядку денному українського Уряду,- Андрій Рева на 108-й сесії Міжнародної конференції праці

19 Червня 2019, 13:04

 

З 10 по 21 червня 2019 року в Женеві проходить 108-а сесія вищого керівного форуму Міжнародної організації праці – Міжнародної конференції праці (МКП), приурочена 100-річчю МОП, за участі тристоронньої делегації України на чолі з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою.

18 червня, в рамках загальних дебатів, Міністр соціальної політики України виступив із промовою, у якій акцентував увагу, зокрема, на необхідності, в контексті 100-річчя Організації, подальшого пошуку міжнародною спільнотою ефективних інструментів формування сприятливого майбутнього праці; наголосив на триваючій роботі українського уряду з підвищення розміру середньої та мінімальної заробітної плати, забезпечення справедливого розподілу результатів праці, впровадження професійних стандартів; підкреслив зусилля Уряду України з адаптації національного законодавства до міжнародних стандартів та культивування принципів соціального діалогу, а також окреслив існуючі тенденції сучасного ринку праці у нашій державі. Принагідно було привернуто увагу до негативного впливу російської агресії на соціально-трудове та економічне становище населення, яке проживає на тимчасово окупованих РФ територіях України.

Окрім цього, в рамках участі делегації України у цьогорічній сесії МКП того ж дня відбулася зустріч Андрія Реви з Регіональним директором МОП для країн Європи та Центральної Азії Хайнцом Кьоллером, у ході якої сторони обговорили актуальні питання співробітництва нашої держави з Міжнародною організацією праці.

 

Пропонуємо до Вашої уваги текст виступу Міністра соціальної політики України Андрія Реви на 108-й сесії Міжнародної конференції праці

 

Пане Головуючий!

Ваші Високоповажності!

Вельмишановні делегати!

 Від імені української тристоронньої делегації вітаю усі держави – члени МОП з 100-річним ювілеєм Міжнародної організації праці.

Як і сто років тому, майбутнє праці потребує від нас пошуку ефективних інструментів, особливо в умовах дигіталізації та соціально – економічного впливу роботизації.

У цьому зв’язку, ми вітаємо Доповідь Глобальної комісії «Працювати заради кращого майбутнього»

 

Пане Головуючий!

Пані та панове!

  Місяць тому, Уряд та соціальні партнери уклали нову Генеральну угоду. Однією з ключових домовленостей цієї Угоди є досягнення розміру середньої зарплати не менше 50% середнього рівня оплати праці по чотирьох країнах східної Європи, які є основними країнами призначення українських трудових мігрантів.

 Іншим важливим завданням є забезпечення справедливого розподілурезультатів праці, у тому числі за рахунок збалансування відношення розміру мінімальної заробітної плати до середньої заробітної плати на рівні 50%.

 Урядом підготовлено зміни до законодавства, спрямовані на підвищення ефективності реалізації положень конвенцій МОП № 95, № 131, № 173.

 

 Пане Головуючий!

Пані та панове!

 Важливим інструментом реалізації завдань щодо якості робочих ресурсів та їх ефективного використання є професійні стандарти. Ми наближаємо Національну систему кваліфікацій до міжнародних вимог.

 У межах технічної допомоги МОП, ми розробили правові норми для створення ефективних механізмів управління ринком праці та розширення рівних можливостей.

 

 Пані та панове!

В Україні жінки складають 54 % від загальної чисельності населення.

 За останні роки в Україні створено потужну законодавчу основу щодо недопущення усіх форм дискримінації на робочому місці.

 Однією з ключових тез виданих Урядом Методичних рекомендацій для роботодавців і профспілок є передбачення у колективних угодах положень щодо запобігання сексуальним домаганням на робочому місці.

 Урядом схвалено Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок.

 

Пані та панове!

Тенденцією сучасного ринку праці в Україні є перехід до нових форм організації трудової діяльності

Зайнятість через цифрові платформи набула поширення в Україні, особливо серед молоді.

З іншої сторони, у питаннях лібералізації регулювання трудових відносин, ми керуємося положеннями Рекомендації МОП № 198.

Пріоритетом Уряду України є скорочення масштабів незадекларованої праці, виведення з тіньової економіки доходів та розширення можливостей гідної праці для всіх.

 Наші зусилля щодо здійснення реформ серйозно гальмуються через російську агресію, яка, нажаль, не припиняється. Незаконна окупація РФ українських територій, серед іншого, позбавляє наших громадян, які проживають на цих територіях, можливостей користуватися результатами модернізації.

 

Пане Головуючий!

Ми надаємо значної уваги нашій співпраці з МОП. Україна ратифікувала 71 конвенцію Міжнародної організації праці, а Програма Гідної праці МОП для України передбачає підготовку до ратифікації ще 10 конвенцій МОП.

 Разом із соціальними партнерами ми працюємо над тим, щоб дійсно створити передумови для всеосяжного соціального захисту та «загальної трудової гарантії»[1].

 

Дякую за увагу!

 

    

           

Делегація України на чолі з Міністром соціальної політики Андрієм Ревою      Міністр соціальної політики України Андрій Рева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Президент Міжнародної організації праці Гай Райдер, Міністр соціальної політики України Андрій Рева

 

 

 

[1] Із доповіді Глобальної комісії МОП з майбутнього праці «Працювати заради світлішого майбутнього»: Загальна трудова гарантія: працівникам має бути забезпечено дотримання основоположних трудових прав, заробітна плата, що забезпечує задовільні умови життя, обмеження робочого часу, безпечні і здорові умови праці. Див. тут: https://www.ilo.org/moscow/news/WCMS_664199/lang--ru/index.htm

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17263.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове