Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева: Агенція НАТО з підтримки надає колосальну допомогу Україні в реабілітації військових

21 Травня 2019, 11:29

 

Сьогодні, 21 травня, відбулась зустріч Міністра соціальної політики України Андрія Реви з представниками Агенції НАТО з підтримки та постачання.  

Темою  зустрічі стало обговорення підтримки Агенцією України  щодо фізичної та психологічної реабілітації військових та необхідного  забезпечення устаткуванням  медичних закладів, де проходять лікування і реабілітацію  постраждалі внаслідок бойових дій на Сході. 

Відповідна Угода  про співробітництво у сфері підтримки між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО була підписана у квітні  2014 року. У 2015 році було підписано Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки та постачання про реалізацію співпраці у сфері медичної реабілітації. А в березні 2016 року - прийнято Постанову Кабінету Міністрів України № 238 “Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли з Трастового фонду НАТО або цивільного бюджету НАТО для використання положень Імплементаційної угоди між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки постачання про реалізацію співпраці у сфері медичної реабілітації”. Метою підписання Угоди стала необхідність  надання медичної допомоги українській стороні за двома напрямами: “допомога пацієнтам” та “допомога медичним закладам (інституціям)”.

Міністр Андрій Рева подякував  представникам Агенції НАТО за вагому й необхідну підтримку України в цьому дуже важливому й складному напрямку, оскільки   наша країна не мала досвіду війни й навичок оперативного  розв’язування задач, пов’язаних з її наслідками.  

« Сьогодні ми вже маємо чітке уявлення про сам процес  реабілітації військових, і з чого його необхідно починати, - сказав Андрій Рева. – Дякуємо вам за вашу важливу допомогу нашій країні.  Ми вважаємо вас справжніми друзями, бо друзі це ті, хто допомагає тобі в скрутну хвилину, а  в нас зараз іде війна. З часу підписання угоди пройшло чотири роки й за цей час за вашої участі й допомоги ми чимало зробили на шляху фізичної і психологічної допомоги українським  військовим. Сподіваємося на вашу підтримку й надалі».

Генеральний менеджер Агенції НАТО з підтримки та постачання Петер Домен подякував українському представнику уряду  за співпрацю між владою України й НАТО.

« Я знаю і вітаю ті кроки, що робить Україна на шляху медичної та психологічної реабілітації  постраждалих військових,  - зазначив пан Домен. –  Вони будуть відображені у звіті, котрий я зроблю після повернення з України. Наразі ми продовжуємо реалізовувати пункти нашої Угоди й  хочемо передати  обладнання для  ваших медичних закладів, де проходять реабілітацію бійці. Також  сподіваюсь на подальшу співпрацю».

Довідково: в рамках угоди Трастовий фонд НАТО з фізичної/медичної реабілітації (протезування) військовослужбовців, поранених в АТО надає допомогу  за двома основними напрямами:

 

v     Допомога пацієнтам (військовослужбовцям та звільненим з військової служби) сектору оборони і безпеки;

 Ø триває медична реабілітація військовослужбовців Збройних Сил України в медичних закладах держав-членів НАТО (проведене протезування 15 учасників АТО, забезпечено медичну реабілітацію 422 осіб)

 

v    Допомога системі медичної реабілітації в Україні;

 Ø підвищено кваліфікацію 8050 українських фахівцівз питань реабілітації та надано допомогу у реформуванні системи військово-медичного забезпечення;

 

Декотрі майбутні цілі.

1. Можливість збільшення фінансового розміру проекту Трастового Фонду НАТО з медичної реабілітації в Україні.

Станом на сьогодні вичерпано/розплановано 97% загальних кошів проекту (термін дія проекту до березня 2021).

 2. Запит щодо допомоги у створенні центру провідного досвіду (center of excellence) на базі Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності  (м. Харків):

- Удосконалення та поглиблення знань в області виробництва спортивних протезів (вже проведено 4 семінари і виготовлено 16 протезів для 13 ветеранів, серед них одна жінка);

- Впровадження новітніх технологій щодо виробництва електронних ортезних систем (подібних до екзоскелетонів), для створення можливості руху для людей з спинальними травмами та пошкодженням опорно-рухового апарату;

- Допомога в підготовці українських мульти-дисциплінарних реабілітаційних команд під супервізією закордонних фахівців

- Налагодження передачі передового досвіду між Інститутом протезування  та медичними установами США, Естонії та інших;

- Започаткування школи ходи для осіб на ранньому етапі реабілітації, одразу після травми (необхідні навички, досвід провідних країн, методики та інше);

- Започаткування спеціалізації для усіх фахівців які працюють в області протезування/ортезування. З використанням напрацьованого досвіду в рамках навчальної програми, яка імплементується за кошти Трастового Фонду. Це допоможе створити відповідний професійний рівень фахівців в даній області.

3. Запит щодо допомоги підтримати заходи з психологічної реабілітації.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17117.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове