Міністерство соцiальної політики України


В Запоріжжі особи з інвалідністю мають можливість в комфортних умовах навчитись обраній професії

16 Травня 2019, 17:42

 

З часу відкриття у 2003 році колектив комунальної установа “Обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю” Запорізької обласної ради (далі - Центр)  активно працює  над  підвищенням рівня фахової майстерності, удосконаленням технології різних напрямів реабілітації.

Підпорядкований Департаменту  соціального захисту  населення облдержадміністрації (далі - Департамент) Центр продовжує успішно реалізовувати завдання як з професійного навчання осіб з інвалідністю, їх зайнятості, впровадження  наукових досягнень у вказаній галузі, так і проводити різноманітні реабілітаційні заходи соціального, психологічного, фізичного, культурологічного спрямування.

Установа має належний освітній, матеріально-технічний  та кадровий потенціал. Приміщення обладнано пристроями для забезпечення відносної побутової незалежності. В житловому корпусі створено умови для повноцінного відпочинку слухачів і вирішення їх особистих потреб. Наразі,  40 осіб з інвалідністю з усіх районів  області одночасно можуть  скористатись  послугами щодо  професійної реабілітації. За період діяльності Центру більше  тисячі людей з обмеженими можливостями  отримали свідоцтва  та професійні навички роботи. Слід відмітити, що з початку 2019 року в Центрі відбулось чотири заїзди і 67 особам надано різноманітні форми реабілітаційних заходів.

Сьогодні  в процесі проходження професійної реабілітації  можна стати   електромонтером, кравцем і кваліфікованим робітником з найбільш  популярних професій – манікюрниця, перукар. Рекордсмени серед професій, які обирають слухачі  “Оператор комп’ютерного набору” та “Адміністратор”, особи з інвалідністю вчяться працювати  з текстовими файлами, інтернетом, веб-дизайном, комп’ютерній графіці.

Якісні послуги  з соціально-побутової, психолого-педагогічної, фізичної, трудової реабілітації, медичного супроводу сприяють людям з обмеженими можливостями відновити втрачені функцій, допомагають адаптуватись у житті. Для цього в Центрі надаються необхідні  фізіотерапевтичні процедури: електро-, світло-, магніто-,лазеротерапію, масаж, заняття ЛФКа, впроваджується іпотерапія, парафінотерапія, аромотерапія, фітотерапія.

Слухачі проходять  оздоровлення  у спеціальному  залі ЛФК. Активно використовуються  у роботі кліматичні особливості  та можливості  курортної зони,  фізіотерапії, таласотерапії. Також для них організоване змістовне дозвілля, проводяться екскурсії до музеїв міста, садового центру, інших цікавих місць.

Днями в  Центрі успішно завершились курси з web-розробки .

У листопаді 2018 року комунальна установа «Обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю» Запорізької обласної ради приєдналась до Всеукраїнського соціально-освітнього проекту з основ web-розробки - WOW Teachers від BrainBasketFoundation. Це дало змогу  у лютому цього року відкрити курси з основ сайтобудування. Слухачами курсу стали 16  осіб, які під час факультативного навчання впродовж двох місяців  не лише отримали базові знання із розробки web-сайтів з використанням інструментарію HTML-CSS-JS, але й виконали ряд реальних практичних завдань для закріплення вивченого, опанували необхідний мінімум суміжних знань та навичок web-розробника. Але, найголовніше, що кожен з них самостійно розробив та запустив у роботу власний сайт.

Слід відмітити  практичну значимість факультативу, бо кожен студент навчився розробляти веб-сайти, наповнювати їх контентом, викладати на безкоштовний хостинг та адмініструвати. Під час проходження курсу слухачі безпосередньо ознайомилися з сучасними ІТ-професіями: web-розробник, web-дизайнер, SEO-спеціаліст, Front-end програміст, контент-менеджер, тестувальник. Звичайно, щоб стати висококласним професіоналом у зазначеній сфері, потрібно далі навчатися за обраним напрямом, тому кожному слухачеві було надані не лише рекомендації по подальшому вдосконаленню отриманих вмінь та навичок, але й продемонстровано         он-лайн курси, на яких можна безкоштовно підвищувати свою професійну майстерність та он-лайн платформи, де можна шукати роботодавців або виконувати завдання дистанційно.

Таким чином, отримані знання, вміння та навички, не лише підвищать шанси випускників на ринку праці, але й нададуть змогу додаткового підробітку та можливості працювати вдома, що є важливим для людей з малою мобільністю.

В травні цього року усі слухачі, які успішно виконали поставленні завдання та вдало пройшли випускне тестування, отримали сертифікати. Благодійний фонд Brain Basket висловив подяку керівництву Центру за  сприяння в реалізації цього Всеукраїнського соціального освітнього проекту.

Завдяки підтримці Міжнародного фонду “Відродження” курс був повністю безкоштовним для слухачів Центру.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17081.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове