Міністерство соцiальної політики України


Перебіг монетизації субсидій обговорили у Києві фахівці Мінсоцполітики, Світового банку та журналісти з усієї України

24 Квітня 2019, 13:35

 

Фахівці Мінсоцполітики, Світового банку та представники ЗМІ з різних регіонів держави обговорили перебіг процесу монетизації житлових субсидій в Україні у ході семінару-тренінгу для ЗМІ, що за підтримки Світового банку відбувся у Києві.

За словами генерального директора Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка, за даними, отриманими на поточний момент, середньому близько  75 відсотків отримувачів субсидії у готівковій формі сплатили за комуналку вчасно. Це є позитивним результатом  з огляду на те, що йдеться про перший досвід монетизації субсидій в історії України.

Він також наголосив, що громадяни, які отримали на руки кошти, але вчасно не сплатити за житлово-комунальні послуги, ризикують залишитися без субсидії, доки не сплатять борг. Якщо отримувач має заборгованість понад один місяць на суму від 340 грн (20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян), субсидія на наступний період не призначається до вирішення питання з цим боргом. Після того як громадянин погасить заборгованість або укладе договір щодо її реструктуризації, субсидію буде перепризначено. При цьому той, хто припускався прострочення оплати, маючи на руках кошти, отримані у рамках монетизації субсидії, буде надалі одержувати цей вид допомоги вже у безготівковій формі.

Важливо, щоб у отримувача не було заборгованості за житлово-комунальні послуги станом на травень 2019 року, коли відбуватиметься перепризначення субсидій на наступний рік.

За словами Віталія Музиченка, перехід до надання субсидій у грошовій формі став можливим завдяки проведеним Мінсоцполітики у 2018 році системним заходам, що мали на меті підвищити адресність надання соціальної допомоги і забезпечити контроль за розподілом коштів платників податків.

З травня минулого року було змінено критерії, що визначають право на надання житлових субсидій з метою підвищення їх ефективності. А також - посилено контроль над розподілом коштів державної допомоги. Водночас на місцях працювали комісії з питань призначення житлових субсидій, які розглядали індивідуальні випадки щодо отримувачів, які не підпадали під визначені критерії, але потребували підтримки від держави. Соціальні інспектори проводили обстеження матеріально-побутових умов, досліджували обставини що склалися у конкретних домогосподарствах, на підставі чого комісії приймали рішення щодо призначення допомоги. Достатньо велика кількість домогосподарств отримує субсидію внаслідок прийняття саме таких індивідуальних рішень.

З початку поточного року Урядом ухвалено зміни до нормативних актів, що надали право посадовим особам об’єднаних територіальних громад проводити обстеження матеріально-побутових умов претендентів на отримання житлових субсидій та інших видів соціальної допомоги. Це дасть змогу надавати субсидії ще більш адресно і не обминути тих, хто передусім потребує підтримки від держави.

У 2019 році на субсидії з держбюджету заплановано витратити 55,1 млрд грн. З березня цього року громадяни, яким призначено субсидії, почали отримувати для сплати за житлово-комунальні послуги «живі» гроші. Виплати проводилися як через Пенсійний фонд, так і через установи «Ощадбанку».

Монетизація субсидій передбачає перехід від розрахунків бюджету з підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг до виділення коштів для сплати цих послуг напряму отримувачам. Це покликано підвищити ефективність житлових субсидій і забезпечити прозорий механізм їх надання. А також - стимулювати громадян до економного споживання. Адже відтепер отримувачі, що сплатили рахунки, самостійно розпоряджаються заощадженими коштами.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/17008.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове