Міністерство соцiальної політики України


Паспорт Реформ: Мінсоцполітики презентувало подальші кроки щодо реагування на домашнє насильство та насильство за ознакою статі

22 Березня 2019, 09:17

 

У Києві відбулась презентація паспорту Реформ щодо реагування на домашнє насильство та насильство за ознакою статі.

Участь у заході взяли представники Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти та науки, Національної поліції України, посольств, агенцій ООН, міжнародних та громадських організацій, а також представники структурних підрозділів обласних та Київської міської державної адміністрації до повноважень яких належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

У вступному слові заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович окреслила досягнення держави у сфері запобігання домашньому насильству і насильству за ознакою статі, підкреслила важливість взаємодії дотичних суб’єктів на всіх рівнях протидії та реагування.

Заступник міністра наголосила на стратегічних пріоритетах у сфері реагування на домашнє  насильство і насильству за ознакою статі, відтінила, що умовно їх можна об’єднати у : попередження (що передбачає формування в українському суспільстві нульової толерантності до насильства та посилення готовності протидіяти його проявам), послуги та захист (постраждалі, незалежно від віку та стану здоров’я , мають доступ до комплексних послуг, орієнтованих на їх потреби та отримують їх), притягнення до відповідальності (притягнення кривдника до передбаченої законом відповідальності та зміну моделі його поведінки), політики (розбудова нової системи всеохоплюючого реагування на насильство, і кожен випадок має належну увагу залучених суб’єктів).

Під час презентації паспорту Реформ відбулися панельна дискусія та робота у групах, де обговорювалося його подальше запровадження. Учасники спільно напрацювали пропозиції щодо напрямів спільної роботи, спільних дій та заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі щодо попередження та формування нульової толерантності до насильства, розвитку системи послуг постраждалим, притягнення кривдника до відповідальності та відновлення просоціальної поведінки.

Такий міжвідомчий підхід особливо важливий задля формування якісних комплексних послуг для постраждалих осіб та вчасного реагування на випадки насильства.

Нагадаємо, що у грудні 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Протягом 2018 році прийнято пакет підзаконних актів на його виконання, що дозволило активно розвивати систему надання послуг постраждалим особам, зокрема, створюються притулки та кризові центри, росте мережа мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, розпочато роботу із запуску Кол-центру Міністерства соціальної політики України з питань протидії торгівлі людьми, запобіганню та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, який матиме структурні підрозділи у кожній області України.

«Україна має бути вільна від насильства, постраждалі особи – мати доступ до якісних послуг, а кривдники нести ввідповідальність. У суспільстві має бути розуміння, що кривда чи злочин не можуть пройти просто так. Втім, людина має шанс усвідомити та виправити свою поведінку через способи, які передбачені чинним законодавством», – підкреслила Наталія Федорович.

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16904.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове