Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева: Поступок окупантам не буде. Нехай припиняють стріляти на Донбасі.

21 Березня 2019, 17:10

«Вирішення питання соціальних виплат на окупованих територіях можливо лише в рамках виконання Мінських угод», - зазначив принципову позицію України на зустрічі з  Координатором робочої групи з економічних питань у Тристоронній контактній групі стосовно Донбасу, Послом Федеративної Республіки Німеччина Ульріхом Браденбургом Міністр соціальної політики України Андрій Рева. Тема зустрічі стосувалась  обговорення питань виплати пенсій на тимчасово окупованих територіях України.  

Окрім фахівців Міністерства та представників Посольства ФРН у зустрічі взяли участь  делегати  України в Робочій підгрупі із соціально-економічних питань Тристоронньої контактної групи стосовно Донбасу: Ігор Веремій – радник Адміністрації Президента України та Євген Марчук – екс-Міністр оборони України .

Відомо, що питання пенсійних виплат на тимчасово окупованих територіях України  постійно перебуває  під контролем українського Уряду, світової спільноти, водночас саме цим питанням і спекулюють окупанти, шукаючи «свої аргументи» для міжнародних організацій, аби таким чином тиснути й  змусити українську владу направляти бюджетні кошти у невідомому напрямку й невідомо в чиї кишені.

Міністр Андрій Рева нагадав, що норма перетину лінії розмежування для громадян України, котрі мешкають на загарбаних територіях, для отримання законних соціальних виплат, була введена тому, що на окупованій  території, по-перше, не діють  українські органи влади й  інституції, уповноважені здійснювати ці виплати, а, по-друге, відсутня  верифікація тих, хто потребує соціальних виплат.   Достовірна кількість таких  людей, і особливо лежачих пенсіонерів,  не відома навіть міжнародним організаціям, у тому числі й місії ОБСЄ.

Отже Україна вбачає лише один вихід розв’язання проблеми пенсійних виплат на  окупованій території – дотримання і неухильне виконання Мінських угод, де першим пунктом прописано припинення вогню на Донбасі. Вогонь, як відомо, не припинено.

Що каже з цього приводу міжнародна практика?

Згідно аналізу закордонного досвіду (Молдова, Грузія, Сербія, Косово, Боснія і Герцеговина, Хорватія), а також Європейського суду з прав людини, напрошується висновок, що існує лише два типи виплат, на які мають право мешканці тимчасово окупованих територій: пенсія (відповідно до рішення ЄСПЛ це є майно людини), допомога при народженні дитини (відповідно до Закону України це є майно дитини). На відміну від мешканців тимчасово окупованих територій, внутрішньо переміщені особи мають право на весь спектр соціального захисту, який забезпечує держава.

На засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України у Мінську, наразі, не вдалося досягнути домовленостей щодо виконання пункту 8 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей:

„8. Визначення модальностей повного відновлення соціально-економічних зв'язків, включаючи соціальні переводи (виплата пенсій та інші виплати: надходження і доходи, своєчасна оплата всіх комунальних рахунків, відновлення оподаткування в рамках правового поля України).

У цих цілях Україна відновить управління сегментом своєї банківської системи в районах, які зачепив конфлікт, і, можливо, буде створений міжнародний механізм для полегшення таких переводів.”

Посол Ульріх Бранденбург підкреслив, що розуміє аргументацію держави Україна й подякував за вирішення цього питання в тих вимушених військових  обмеженнях, що  в них перебуває Україна.

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16865.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове