Міністерство соцiальної політики України


Урядом схвалено рішення щодо запровадження міжнародної ініціативи „Громада, дружня до дітей та молоді”

20 Березня 2019, 13:28

 

20 березня 2019 року на засіданні Уряду схвалено проект Закону України „Про внесення зміни до Закону України „Про охорону дитинстваˮ щодо реалізації міжнародної ініціативи „Громада, дружня до дітей та молодіˮ та " Про внесення зміни до розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України (щодо додаткових надходжень до бюджетів міст та обʼєднаних територіальних громад, які приєдналися до міжнародної ініціативи “Громада, дружня до дітей та молоді”)" із дорученням доопрацювати нормативні акти у встановлений термін.

Прийнятим рішенням пропонується доповнити Закон України „Про охорону дитинстваˮ нормою щодо запровадження міжнародної ініціативи „Громада, дружня до дітей та молоді”, спрямованої на реалізацію базових прав дитини, визначених Конвенцією про права дитини, отримання додаткових надходжень до бюджетів міст, об’єднаних територіальних громад, які приєднались до цієї ініціативи та у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, визнані кандидатами на отримання статусу „громада, дружня до дітей та молодіˮ, отримали чи підтвердили статус „громада, дружня до дітей та молодіˮ.

Під час виступу Міністр соціальної політики України Андрій Рева зазначив про те, що Урядом постійно здійснюються послідовні кроки щодо благополуччя різних верств населення та підтримки громад. Так, Україна в березні 2018 року приєдналась до глобальної ініціативи «Громада дружня до дітей та молоді», підписавши відповідний Меморандум про між Урядом України, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та партнерами ініціативи.

"«Громада дружня до дітей та молоді» - це глобальний рух, який об’єднує державу, місцеву владу, громадянське суспільство, бізнес для розвитку добробуту дітей. Це гарантія та практичний інструмент для комплексного забезпечення інтересів дітей та молоді", - заявив Міністр.

Він зазначив про те, що 1 червня 2018 року було проведено перший всеукраїнський форум муніципалітетів «Громада дружня до дітей та молоді» під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, де було офіційно анонсовано про приєднання України до цієї ініціативи та окреслено напрямки майбутньої підтримки громад. Залежно від місцевих проблем, громада обирає пріоритетні для себе напрями діяльності для забезпечення реалізації прав дітей.

"Сьогодні ми маємо перші результати впровадження ініціативи в України. Так, бажання щодо приєднання до ініціативи висловило понад 160 міст та об’єднаних територіальних громад. І цей перелік продовжує збільшуватись. 22 громади було обрано як пілотні громади для реалізації ініціативи, 15 з яких стали кандидатами на здобуття статусу «Громада дружня до дітей та молоді, - заявив Андрій Рева - Вже сьогодні можна говорити про практичні заходи, що виконуються в рамках ініціативи пілотними громадами за власні кошти. В першу чергу, це заходи з розвитку соціальних послуг. Наприклад, послуги раннього втручання для дітей з інвалідністю, запровадження міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей з групи ризику, чи розвиток громадського простору для дітей - парки, гуртки, чи навіть фінансування інноваційних підходів до підтримки родин з дітьми, як "няня на годину"", - повідомив урядовець.

В минулому році Уряд, прийнявши постанову Кабінету Міністрів України від 30.05.2018 № 427, затвердивши ініціативи із запровадження низки заходів, спрямованих на підтримку відповідального батьківства, створення належних умов щодо виховання дітей в родинах, зокрема підтримку міст та об’єднань територіальних громад, які долучилися до міжнародної ініціативи „Громада, дружня до дітей та молоді”.

Для законодавчого врегулювання цього питання Міністерством соціальної політики підготовлено зміни до Закону України „Про охорону дитинстваˮ та Бюджетного кодексу України.

Метою розробки проектів актів є забезпечення стимулювання громад до створення умов для розвитку дітей та молоді, підтримка відповідального батьківства через отримання додаткових надходжень містами та об’єднаними територіальними громадами, яких визнано кандидатами на отримання статусу „Громада, дружня до дітей та молоді” та яким підтверджено зазначений статус.

Ця ініціатива стимулюватиме розвиток місцевої соціальної інфраструктури та формування широкого спектру соціальних, культурних, освітніх та медичних послуг для дітей, сімей та молоді.

Так, змінами до Закону України „Про охорону дитинстваˮ пропонується доповнити цей закон нормами щодо:

- визначення поняття міжнародної ініціативи „Громада, дружня до дітей та молоді”;

- надання фінансової підтримки територіальним громадам міст, об’єднаним територіальним громадам, які отримали відповідний статус в рамках міжнародної ініціативи;

- встановлення Кабінетом Міністрів України порядку отримання містами та об’єднаними територіальними громадами відповідних статусів.

Внесення змін до Бюджетного кодексу України полягає у одноразовому збільшенні частки зарахування ПДФО для бюджетів громад, які отримали один з двох статусів в рамках міжнародної ініціативи.

Реалізація актів сприятиме розвитку послуг для дітей та молоді, створенню умов для забезпечення їхньої безпеки, благополуччя, розвитку та реалізації їхніх можливостей, підтримки осіб, які виховують дітей.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16856.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове