Міністерство соцiальної політики України


Наступний етап реформування соціальної сфери це перехід від соцдопомоги за статусом до державної підтримки за рівнем доходів громадян, - Андрій Рева

7 Березня 2019, 13:45

 

7 березня 2019 року Міністр соціальної політики Андрій Рева провів робочу зустріч з делегацією Міжнародного валютного фонду, яку очолює голова місії МВФ Рон ван Роден.

У заході також взяли участь заступник Міністра Лариса Попова, заступник Міністра Микола Шамбір, постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, інші представники Міжнародного валютного фонду та фахівці Міністерства соціальної політики України.

Під час зустрічі Міністр соціальної політики поінформував представників міжнародної фінансової організації щодо поточної ситуації зі змінами у системі субсидій на житлово-комунальні послуги, результатами проведення пенсійної реформи та розповів про перспективні напрямки подальшої роботи Міністерства з реформування соціальної сфери в Україні.

Так, за словами Міністра, одним із поставлених перед собою завдань він бачить те, що громадяни мають відчути реальні позитивні результати від змін, але не за рахунок збільшення боргів як це робили у минулому деякі діячі, а в результаті впровадження реформ. Одним з таких результатів стало проведення першої щорічної автоматичної індексації пенсій, передбаченої прийнятою у 2017 році пенсійною реформою.

"Із 10,2 млн пенсіонерів, яким проведено перерахунок, розмір пенсії підвищено для 8 972 тис пенсіонерів. Крім того, 2 095 111 пенсіонерам, які мають повний страховий стаж, але через низький рівень зарплат отримують пенсію нижче мінімальної, виплачується одноразова доплата до пенсії в сумі 2410,17 гривень, - розповів Міністр соціальної політики - Розподіл пенсіонерів за діапазонами підвищення пенсій наступний: збільшення пенсій на 100 грн. відбулося для 1 991 457 осіб, збільшення від 100 грн. до 400 грн. – 2 536 385 осіб, від 400 грн. до 500 грн. – 798 016 осіб, від 500 грн. до 700 грн. – 761 140 осіб, від 700 грн. до 1000 грн. – 425 537 осіб, а підвищення на понад 1000 грн. відбулося для 2 459 824 осіб. Таким чином, середня сума підвищення для осіб, пенсії яких підлягали перерахунку, становить 514,5 грн. (з урахуванням одноразової доплати)".

Урядовець також розповів про монетизацію субсидій, процес якої розпочався у відповідності до законодавства в цьому році, яка по суті перетворила субсидію на  соціальну виплату і інтегрувала цю державну підтримку до системи соціальної допомоги. Так, з березня місяця ті громадяни, які отримали право на субсидію в жовтні минулого року, отримуватимуть усю суму субсидій готівкою.

Окрім очевидного ефекту у вигляді мотивації громадян заощадливо використовувати енергетичні ресурси (адже усі зекономлені кошти субсидій вони залишають собі), цей процес відкрив можливість для проведення системних змін в усій системі соціальної допомоги.

"Монетизація субсидій створила передумови для уніфікації усіх видів державної соціальної допомоги і прийняття відповідного законодавства у цьому напрямку. Це призведе і до збільшення адресності допомоги, і до покращення адміністрування та зменшення бюрократизації. Та головне, в першу чергу йдеться про основні принципи призначення допомоги, а саме про критерій, який повинен бути єдиним - доходи громадян. Якщо доходи низькі - людина повинна отримувати допомогу. Натомість, у нас допомога надається не за ознакою доходів, а за статусом. Це призводить до того, що гроші отримує не той, хто потребує допомоги, а той, хто має певний соціальний статус,- пояснив Міністр - тому, ми вбачаємо задачу соціальної політики і наступний крок реформ у соціальній сфері в переході від системи державної допомоги за статусом до єдиної уніфікованої системи державної допомоги за рівнем доходів громадян. І тепер, коли субсидія стала такою ж соціальною виплатою як і усі інші, відсутні організаційні перешкоди для цього процесу".

 

  




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16793.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове