Міністерство соцiальної політики України


У Сєвєродонецьку представлено звіт щодо ґендерних аспектів моніторингової діяльності СММ ОБСЄ

11 Лютого 2019, 13:37

 

07 лютого 2019 року в місті Сєвєродонецьку Спеціальною моніторинговою місією в Україні ОБСЄ презентовано тематичний звіт: «Ґендерні аспекти моніторингової діяльності СММ». Захід проведено нестандартно у форматі «Сніданку з ОБСЄ» за участю громадських і міжнародних організацій, а також органів державної влади, діяльність яких пов’язана із забезпеченням рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Під час заходу представниками ОБСЄ було презентовано огляд ситуації із насильством за ознакою статі як на підконтрольній, так і на тимчасово непідконтрольній території Луганської області. Так, на підконтрольній частині Луганщини затверджено та активно впроваджується Регіональний план з реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Важливо, що жінки є безпосередніми учасницями його впровадження. Зокрема, наведено приклад як завдяки ініціативі жінок, які мешкають в населеному пункті на лінії розмежування, вдалося відремонтувати пошкоджений газопровід. Під час доповіді представлено ґендерні аспекти військової служби на Луганщині та реінтеграції. Зокрема, відмічено зростання інтересу жінок до проходження військової служби. Разом із тим, чоловікам складніше адаптуватися у мирному житті після повернення.

На тимчасово непідконтрольній території області, за словами спостерігачів, ОБСЄ є чи не єдиною організацією, яка говорить про проблематику насильства за ознакою статі та проводила заходи в рамках акції «16 днів проти насильства». Зазначено, що у Слов'яносербському районі у режимі цілодобового стаціонару продовжує роботу обласний центр соціально-психологічної допомоги, який був створений ще до початку конфлікту за сприяння Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та надає допомогу особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, у тому числі із причини вчинення насильства. Наголошено також на обмеженості психологічної допомоги та реабілітації учасникам конфлікту, а також актуальності проблематики торгівлі людьми пов’язаної, перш за все, із трудовою експлуатацією.

«Населення області активно залучається до просування ґендерної рівності та сприяння всеосяжного врегулювання конфлікту, - зазначила Мері Геслін, яка входить до складу моніторингової команди СММ в тимчасово непідконтрольному Луганську і займається координацією ґендерних питань. - Наш тематичний звіт відображає це, і ми сподіваємося, що він допоможе людям в цій важливій справі».




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16678.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове