Міністерство соцiальної політики України


Тернопільська область переводитиме дітей із інтернатних закладів в сімейні форми виховання

21 Січня 2019, 11:42

 

В рамках Проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", що виконується Міністерством соціальної політики України (згідно з Угодою про позику між Україною та Світовим банком), впродовж 2019-2020 рр. реалізовуватиметься завдання з розробки та впровадження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування закладів інституційного догляду для виховання дітей) у Тернопільській області. Робота з реалізації Проекту за даним напрямом вже здійснюється у м. Києві, Київській області, Чернігівській області.

Для реалізації проекту у Тернопільській області Мінсоцполітики підписало договір з консорціумом організацій у складі Oxford Policy Management Limited (Велика Британія), Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» Україна, COC Кіндердорф Інтернешнл та Українського фонду «Благополуччя дітей».

Актуальність реалізації цього проекту у Тернопільській області викликана наявністю в регіоні  розгалуженої мережі закладів інституційного догляду та виховання дітей і недостатньо розвинутою мережею сімейно-орієнтованих, превентивних  послуг на рівні громад. На сьогодні в області функціонує 19 інтернатних закладів для дітей, де перебуває 2575 дітей, 94,4% з них мають батьків, які не позбавлені батьківських прав.

Як зазначив під час установчої наради, що відбулась 15 січня 2019 року у Мінсоцполітики, заступник Міністра соціальної політики України – координатор Проекту Микола Шамбір: «В рамках проекту ми плануємо спільно з Тернопільською обласною державною адміністрацією трансформувати не менше шести  інтернатних закладів та допомогти сім’ям у складних життєвих обставинах, що дозволить понад 500 дітям у подальшому отримати можливість повернутися у свої родини або бути влаштованими у сімейні форми виховання».

«Деінституціалізація інтернатних закладів дозволить перерозподілити існуючі бюджетні кошти на користь конкретної дитини, збільшивши фінансування її потреб», - додала Генеральний директор Директорату соціальних послуг та інтеграції Мінсоцполітики Юлія Гайдаржи.

Реалізація проекту з реформування інтернатних закладів у Тернопільській області дасть змогу зменшити потребу в інтернатних закладах, оскільки ця форма виховання не є вигідною для дитини. Такий результат буде досягнуто завдяки роботі за наступними напрямами:

 17 січня 2019 року у Тернопільській обласній державній адміністрації відбулась презентація проекту. «Система захисту дітей повинна працювати таким чином, щоб сім’ї з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, змогли отримувати допомогу, та соціальні послуги за місцем проживання, без направлення дітей в інтернатний заклад, – підкреслив важливість деінституціоналізації інтернатних закладів голова Тернопільської ОДА Степан Барна. – Враховуючи, що у нашому регіоні є досить велика кількість сімей, які потребують соціальної підтримки, важливим завданням для нас має стати розвиток первинних соціальних послуг на рівні об’єднаних територіальних громад. У цьому напрямі ми очікуємо на всебічну технічну допомогу досвідчених експертів проекту».




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16590.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове