Міністерство соцiальної політики України


На Луганщині проведено нараду щодо криміналізації домашнього насильства та насильства за ознакою статі

18 Січня 2019, 16:04

 

11 січня 2019 року набрав чинності Закон України, яким внесено зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Відповідно до доручення Мінсоцполітики України, з ініціативи Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації як координатора зазначеного напрямку 11 січня 2019 року під головуванням заступника голови обласної держадміністрації Ольги Лішик відбулася робоча зустріч із представниками силових структур щодо прийнятих змін. До участі були запрошені представники Луганського апеляційного суду, філії державної установи «Центр пробації» в Луганській області, Головного управління Національної поліції в Луганській області, Прокуратури Луганської області та територіального управління Державної судової адміністрації України в Луганській області.

Під час наради представники кожної структури поінформували про зміни та нововведення у роботі, які викликані змінами в діючій нормативно-правовій базі, розповіли про доручення і рекомендації, отримані від центральних органів виконавчої влади щодо роботи на регіональному та місцевому рівнях, а також надали пропозиції щодо подальшої співпраці та взаємодії. Так, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук розповіла, що в області на постійній основі фіксується збільшення кількості офіційних звернень за фактами вчинення домашнього насильства: якщо у 2015 році було усього 622 звернення, то у 2018 році – 2889. Така статистика говорить про поступовий вихід тематики насильства зі сфери приватності та руйнування стереотипів, що існують у цій сфері. Вона розповіла про роботу семи мобільних бригад психосоціальної допомоги постраждалим від насильства, плани зі створення спеціалізованих притулків. Важливим кроком є визначення в кожному місті, районі та в частині ОТГ області координаторів із числа заступників голів, які відтепер несуть персональну відповідальність за ситуацію із насильством на території адміністративно-територіальної одиниці. Зазначені зміни закріплені офіційно шляхом внесення змін до розподілу службових обов’язків між головою та його заступниками.

Учасники зазначили, що наразі перед структурами стоїть низка нових викликів, однак, усі організації Луганщини налаштовані на ефективну імплементацію нових положень. Зокрема, найближчим часом заплановано проведення навчань для працівників Національної поліції та суддів. У системі пробації затверджено програму для кривдників, яка покликана навчити їх знаходити альтернативні шляхи виміщення агресії.

За підсумками наради прийнято рішення щодо проведення найближчим часом засідання Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми в режимі відеоконференцзв'язку із залученням координаційних рад при райдержадміністраціях, міських радах та ОТГ для налагодження роботи в єдиному руслі на регіональному та місцевому рівнях.

Нагадаємо, що 11 січня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Ухвалені зміни, серед іншого, стосуються криміналізації домашнього насильства, примушування до шлюбу, а також кримінальної відповідальності за невиконання обмежувальних заходів або обмежувальних приписів та непроходження програми для кривдників.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16585.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове