Міністерство соцiальної політики України


Програма декомпресії для військовослужбовців Нацгвардії довела свою ефективність і буде продовжена у 2019 році

20 Грудня 2018, 16:44

Про це заявила заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна під час спільної робочої зустрічі з представниками Національної Гвардії України, військовим аташе Посольства Франції з правоохоронних питань, групою військової інформаційної підтримки відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні та представником офісу Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) в Україні.

За її словами, проект декомпресії було розпочато у червні 2018 року для військовослужбовців Національної гвардії. За цей час більше сотні гвардійців, які прибули із зони проведення операції Об'єднаних сил отримали послугу  психологічної реабілітації військовослужбовців Національної гвардії України за програмою «декомпресія».

 

Декомпресія – форма психологічної реабілітації військовослужбовців, які перебували в екстремальних (бойових) умовах службово-бойової діяльності. Декомпресія складається із комплексу заходів фізичного і психологічного відновлення організму людини та проводиться з метою поступової реадаптації військовослужбовців до звичайних умов життєдіяльності, запобігання розвитку у них психологічних травм.

Протягом ІІ півріччя поточного року, на базі МЦ Нацгвардії «Нові Санжари»,  МЦ «Глорія» (який виділений губернатором Запорізької області)  вдалося реалізувати перші 5 заїздів на декомпресію підрозділи Нацгвардії, які змінились із чергування в районі проведення операції Об’єднаних сил, із залученням 111 гвардійців.

"Ми отримали підтвердження успішності програми декомпресії на етапі її впровадження, і найголовніше, що ми отримали позитивні відгуки від самих бійців Національної гвардії, які отримали ці послуги, а також від їхніх родин. Родини тих бійців, які провели декілька ротацій у зоні бойових дій, могли порівняти психологічний та емоційний стан своїх рідних після повернення до мирного життя як без допомоги, так і після отримання послуг в рамках проекту декомпресії. І ці позитивні відгуки є найголовнішим маркером, який дозволяє нам говорити про успіх декомпресії та про потребу у її розширенні", - заявила Олександра Чуркіна.

Вона також акцентувала увагу на тому, що програма буде продовжена у 2019 році, і вже передбачено відповідне фінансування.

"Як відомо, Уряд ухвалив Державну цільову програму фізичної, медичної, психологічної реабілітації та соціальної і професійної реадаптації ветеранів до 2022 року. У рамках цієї програми буде продовжено дію проекту декомпресії у наступному 2019-му році, і Державним бюджетом передбачено фінансування у розмірі 14,3 мільйонів гривень", - зазначила заступник Міністра.

На робочій зустрічі, окрім офіційних осіб, участь також взяли військовослужбовець Національної Гвардії України, який став учасником програми декомпресії, та його дружина. Його особиста участь у проекті відбулась після чергової ротації із зони проведення операції Об'єднаних сил. Враження і військовослужбовця, і його дружини щодо впливу програми на емоційний стан були виключно позитивними. За його словами, під час минулих ротацій, коли він з поля бою повертався одразу до родини, йому було важко увійти у мирний ритм життя. Натомість, зміна обстановки на санаторну з підключенням професійних психологів, допомогла йому адаптуватися та повернутися до родини у набагато кращому психологічному та емоційному стані.

Реалізація проекту психологічної реабілітації за програмою «декомпресія» стала можливою завдяки спільним скоординованим зусиллям та всебічному сприянню голів Запорізької та Харківської ОДА. 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16481.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове