Міністерство соцiальної політики України


Сертифіковано 43 тренери-консультанти з деінституціалізації за Примірною комплексною тренінговою програмою реформування системи інституційного догляду і виховання дітей.

18 Грудня 2018, 15:45

 

На засіданні Національної ради реформ  31 березня 2017 року Президентом України визнано одним з пріоритетів державної політики забезпечення права кожної дитини на виховання в умовах сім’ї, а не інституції. У зв’язку із цим у серпні 2017 року Уряд схвалив Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017—2026 роки та затвердив план заходів з реалізації її І етапу (розпорядження Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 526).

Головним результатом реформи має стати  повноцінне виховання дитини в сім’ї або умовах, максимально наближених до сімейних,  безпечне та дружнє до дитини середовище громади за місцем її походження.

Проте без кваліфікованих професіоналів та обізнаного свідомого до проблеми суспільства вищезазначеної мети досягнути неможливо.

Тому принципового значення набуває те, що  Міністерством соціальної політики спільно з Представництвом благодійної організації „Надія і житло для дітей” в Україні підготовлено, апробовано та затверджено примірну комплексну тренінгову програму реформування системи інституційного догляду і виховання дітей (наказ Мінсоцполітики від 22.11.2018 № 1757).

Метою Програми є підготовка регіональних тренерів-консультантів з числа працівників служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інститутів громадянського суспільства для проведення навчально-просвітницьких заходів (семінари, тренінги, конференції тощо) з питань реформування системи інституційного догляду і виховання дітей (далі – деінституціалізація).

Програмою передбачено такі завдання:

сприяння усвідомленню важливості сім’ї у задоволенні потреб дитини;

вивчення причин поширення інституційного догляду та виховання дітей;

розкриття змісту деінституціалізації як основи реформи системи захисту прав дітей;

формування знань про особливості впровадження деінституціалізації;

ознайомлення зі способами активізації громади для формування відповідального батьківства, організації зайнятості батьків, дозвілля дітей і сімей.

17 грудня 2018 року  завершено сертифікацію 43 регіональних тренерів-консультантів, підготовлених за вищезазначеною програмою.

Умовою сертифікації  кандидатів у тренери-консультанти було проведення одного тренінгу з деінституціалізації (тривалістю від 3 до 10 днів) у регіонах для членів міжвідомчих робочих груп з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей при обласних, районних державних адміністраціях, міських радах, сільських, селищних радах об’єднаних територіальних громад.

Так, сертифікованими тренерами-консультантами вже проведено 50 інформаційно-просвітницьких заходів з питань деінституціалізації за програмою, якими охоплено 796 представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, в тому числі закладів інституційного догляду та виховання дітей, інших надавачів соціальних, медичних, освітніх та реабілітаційних послуг, представників засобів масової інформації, випускників закладів інституційного догляду та виховання  дітей, представників інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій, бізнесових кіл, волонтерів.

Можна сміливо стверджувати, що підготовленні тренери-консультанти та зміст програми в кожному регіоні сприятимуть виконанню в першу чергу міжвідомчими робочими групами завдань згаданої Національної стратегії, зокрема щодо:

- забезпечення здійснення навчально-просвітницьких заходів (семінарів, тренінгів, конференцій тощо) з питань деінституціалізації;

- розвитку послуг із соціальної підтримки сімей з дітьми у громаді;

- підвищення рівня  компетентності вищезазначених суб’єктів щодо забезпечення захисту прав дітей, зокрема на виховання в сім’ї;

- інформування широких верств населення та формування суспільної думки щодо необхідності здійснення реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16460.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове