Міністерство соцiальної політики України


Рада Європи надаватиме підтримку Україні у посиленні поваги до соціальних прав, передбачених Європейською соціальною хартією (переглянутою)

6 Грудня 2018, 15:06

 

05 грудня 2018 року відбулась зустріч Державного секретаря Віктора Іванкевича  та  представників відповідних структурних підрозділів Міністерства соціальної політики з представниками місії Ради Європи у межах реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2018 – 2021 роки.

Місія перебуватиме в Україні з 4 до 7 грудня 2018 року і проведе низку зустрічей у профільних міністерствах, Верховній Раді України, зустрінеться з представниками неурядових організацій та іншими заінтересованими сторонами.

Мета візиту експертів Ради Європи  полягає у  визначенні ключових прогалин у сфері забезпечення соціальних прав на підставі ознайомлення з національним законодавством та практикою його застосування у форматі короткострокового підготовчого проекту, який триватиме до кінця лютого 2019 року.

Державний секретар наголосив, що Уряд приділяє велику увагу здійсненню реформ у соціально-трудовій сфері відповідно до європейських стандартів, зокрема  у контексті Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Наразі триває робота з виконання Плану дій щодо забезпечення виконання її положень на 2015-2019 роки, затвердженого Урядом України. Зокрема, у межах виконання Плану дій Україна ратифікувала Конвенцію МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення та підписала Європейський кодекс соціального забезпечення.

Учасники зустрічі наголосили, що Мінсоцполітики активно залучено до виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачено імплементацію понад 40 європейських директив  у сфері трудового законодавства та законодавства з питань безпеки та гігієни праці. Успішно відбувається реалізація проектів Міжнародної організації праці за фінансової підтримки ЄС у сфері зайнятості, а також охорони праці.

Представники від Ради Європи Маргарита Галстян та міжнародних експерт Моніка Смуш-Кулеша окремо торкнулися статей 15 «Право людей з обмеженими можливостями на самостійність, соціальну інтеграцію та участь у житті суспільства» та 23 «Право осіб похилого віку на соціальний захист» Хартії.

Вони зазначили, що за результатами роботи місії  будуть сформовані висновки  та надані рекомендації для подальших дій, які  запропонує Рада Європи українським органам влади з метою подолання прогалин задля посилення поваги до соціальних прав відповідно до стандартів Ради Європи та передових практик. У  січні 2019 року, як зазначила проектний менеджер Маргарита Галстян, у межах проекту планується проведення тематичної конференції з метою привернення уваги до соціальних прав, які закріплені у Європейській соціальній хартії (переглянутій).

Державний секретар у свою чергу, підкреслив, що Мінсоцполітики очікує, що рекомендації, які запропонує місія за результатами своєї роботи, сприятимуть ефективному виконанню положень Хартії, зокрема статей 11, 15, 23, 26, 30; розробці механізму моніторингу  реалізації соціальних прав та вивчення можливості приєднання України  до Додаткового протоколу щодо колективних скарг; нератифікованих положень ЄСХ (переглянутої), зокрема статті 13 «Право на соціальну та медичну допомогу»; ратифікації Європейського кодексу соціального забезпечення.

«На завершення зустрічі хочу підкреслити, що Міністерство соціальної політики, як основний координатор виконання положень Європейської соціальної хартії (переглянутої), висловлює вдячність Раді Європи за готовність надати Україні підтримку у форматі проекту щодо посилення поваги до соціальних прав і готове всебічно сприяти його реалізації», - резюмував Віктор Іванкевич. 

         

                                                                  




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16401.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове