Міністерство соцiальної політики України


Спростування маніпуляцій щодо проекту змін до порядку нарахування та сплати ЄСВ

21 Листопада 2018, 17:05

Продовжуємо розбирати основні маніпулятивні технології на соціальну тематику, що з'являються в інформаційному просторі. На превеликий жаль, відсутність моральних запобіжників за наявності особистого інтересу авторів цих технологій, роблять їх ефективними для споживання населенням та подальшої ретрансляції. Тому спростування таких маніпуляцій  важливо у процесі  впорядкування правил щодо сплати ЄСВ . Отже, по порядку.

 

«Нові правила ЄСВ це тиск на бізнес»

"Тиск на бізнес" це взагалі універсальна теза, яку цілком справедливо можна назвати кредо усіх пошановувачів тіньового ринку. Вимога виконувати закони - "тиск на бізнес", сплата податків - "тиск на бізнес", потреба забезпечувати права працівників - "тиск на бізнес"... гасло на усі випадки життя «тіньовиків». Чому йдеться про «тіньовиків» у питанні сплати ЄСВ? Тому, що нові правила ЄСВ це насправді тиск на тіньовий бізнес.

Кого торкнуться нові правила, за умови їхнього ухвалення? У першу чергу тих, хто отримує високі зарплати. Справа в тому, що за сьогоднішніми правилами ЄСВ нараховується лише на частину таких зарплат. Це призводить до кількох негативних речей: пенсія нараховується відповідно до сплачених внесків, отже, навіть за високих зарплат ці люди отримуватимуть у майбутньому пенсії, які не відповідатимуть високому розміру чесних доходів; обмежується розмір власних надходжень до Пенсійного фонду для виплат пенсій сьогоднішнім пенсіонерам; створюються тепличні умови «тіньовикам» для ухилення від сплати ЄСВ.

 

«Нові правила ЄСВ на «тіньовиків» не вплинуть»

Найпоширеніша тіньова схема для ухилення від сплати ЄСВ, це нарахування кількамільйонної зарплати одному працівнику, та на рівні мінімальної усім іншим робітникам. Таким чином, ЄСВ сплачується лише з невеликої частини (55 тисяч гривень) кількамільйонної зарплати, частина від зекономленої різниці виплачується працівникам у конвертах, а частина зекономленого, а насправді вкраденого з майбутніх пенсій цих працівників та сьогоднішніх виплат пенсіонерам, йде в кишені тіньовиків. У результаті, робітники отримують ЄСВ у мінімальному розмірі, і відповідно отримуватимуть мінімальні пенсії, яким вони будуть дуже дивуватися у майбутньому, а сьогоднішні пенсіонери отримують мізерні пенсії через малі надходження до Пенсійного фонду.

Ще потужнішою схема є нарахування мільйонної зарплати одному працівнику, який має додаткові пільги на сплату ЄСВ, так внески мінімізуються ідеально, а прибутки тіньовиків ще збільшуються.

Це не поодинокі схеми, на превеликий жаль вони носять масовий характер. Це відбувається через нерозуміння своїх прав працівниками, через безкарність тіньовиків та через потужне інформаційне лоббі, яке з усіх екранів розповідає про утискання бізнесу. Наведемо лише декілька цифр на підтвердження: 75 відсотків підприємств в Україні демонструють середню заробітну плату до 4 тисяч гривень; 84 тисячі керівників підприємств отримують заробітну плату на рівні мінімальної, з них у Києві більше 20-ти тисяч.

Тому, давайте дамо собі відповідь на одне питання, кому ж вигідно залишати існуючі тіньові схеми? Таким чином, ми отримаємо відповідь на запитання, хто є замовником поширення маніпуляцій проти змін правил.

 

«ЄСВ  - це податок»

Ця маніпуляція є ключовою, і дуже важливою для спростування. Чому так? Через викривлене ставлення до податків, сформоване довгими роками руйнування держави популістами та бандитами, маніпулятори намагаються виставити єдиний соціальний внесок як виплату до загального фонду Держбюджету, а не як виплати на особисті рахунки людей. Насправді, ухиляння від сплати усіх видів податків є внутрішнім знищенням держави та, як наслідок, країни, але ця тема варта окремої статті, тому повернімося до ЄСВ.

ЄСВ не входить до системи оподаткування. Це речення потрібно виділити червоним, підкреслити і роздрукувати на скрижалі для свідків затисненого бізнесу.

Єдиний соціальний внесок це обов'язковий платіж роботодавця за працівника до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування. Тобто, ЄСВ це елемент соціального пакету, та зобов'язання роботодавця не перед державою, а перед своїм працівником. І держава, як єдиний гарант забезпечення прав громадян, забезпечує виконання цих зобов'язань зі сторони роботодавця.

Що намагаються зробити тіньовики? Вони, за допомогою маніпуляцій, переконують працівників у тому, що ЄСВ потрібен не їм, а державі. Таким чином вони руйнують трикутник працівник-роботодавець-держава, та економлять на пенсіях своїх працівників мільярди гривень у масштабах країни.

 

«ЄСВ сплачується в загальний котел, невідомо кому»

Як ми вже розібралися, ЄСВ це не податок, а тому сплачується не до державного бюджету, а на рахунки Пенсійного фонду. Крім того, цей внесок є абсолютно адресним - усі сплачені роботодавцем внески за кожен місяць трудової діяльності працівника кожен може переглянути в особистому електронному кабінеті Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua). Для цього не потрібно навіть виходити з дому, адже кожен має можливість отримати електронний цифровий підпис через інтернет. Детальна інструкція використання кабінету за цим посиланням.

Саме з цих внесків формуватиметься пенсія кожного з нас, а кожна сплачена роботодавцем гривня буде відображена у майбутній пенсії. Саме від розміру цих внесків буде залежати розмір Вашої пенсії.

 

«ЄСВ потрібно взагалі знизити, щоби зменшити навантаження на бізнес»

Ця маніпуляція є «улюбленою» для авторівпроекту змін до порядку нарахування та сплати ЄСВ. Тому, що на відміну від багатьох інших маніпуляцій, які оперують абстракціями, вона вже «спрацювала» одного разу, і у вигляді фактів маємо реальні наслідки цієї авантюри.

Отже, 2016 рік, зменшення ЄСВ вдвічі у рамках зниження тиску на бізнес. Що обіцяли свідки затисненого бізнесу? Усі зекономлені на сплаті ЄСВ кошти власники бізнесу спрямують на збільшення зарплат, а отже сплата ЄСВ не зменшиться а як мінімум залишиться на існуючому рівні, може навіть збільшиться, а тіньовий бізнес побачивши такий аукціон щедрості взагалі масово легалізується, бо тіньовикам стане соромно і вигідно працювати легально. Обіцяли вони.

Що мали в результаті? Після зменшення ставки ЄСВ майже вдвічі, збільшився дефіцит Пенсійного фонду, теж майже вдвічі - на 65 мільярдів гривень. Збільшення дефіциту автоматично стало додатковим навантаженням на Державний бюджет у вигляді дотацій для виплат пенсій за рахунок податків легального бізнесу. Зарплати внаслідок цього кроку не збільшились, отже працівники отримали вдвічі менші внески на свої майбутні пенсії. А тіньовикам чомусь не стало соромно, і масово легалізовуватись вони не стали. Куди пішли зекономлені на ЄСВ кошти? В кращому випадку, на розвиток підприємств, але, щось підказує, що пішли вони на рахунки власників компаній.

Резюмуючи цей пункт, варто зазначити, що від помилок не застрахований ніхто. Але усвідомлене повторення однієї й тієї ж помилки зі сподіванням на інший результат є не проблемою, а діагнозом.

 

«Нові правила ЄСВ - це занепад економіки»

Зважаючи на усе вищезазначене, тут варто зазначити лише про одне: економіку рухає збільшення купівельної спроможності громадян, тому, легалізація заробітних плат і підвищення їхнього офіційного розміру, збільшення пенсій - не зупинять економіку. Навпаки, це детінізує економіку, це збільшить попит на товари, та, як наслідок, виробництво.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16298.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове