Міністерство соцiальної політики України


Розрахунок розміру субсидії

5 Грудня 2022, 11:50

 

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних норм і нормативів та  обсягом обов’язкового платежу.

Субсидія = плата за ЖКП в межах норм і нормативів  - обов’язковий платіж

Знаючи доходи осіб зі складу домогосподарства, а також членів їх сімей, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу і орієнтовний розмір субсидії. Постановою КМУ від 06.08.2014 № 409 установлено соціальну норму житла та соціальні нормативи, у межах яких держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Згідно з постановою КМУ від 27.07.1998 № 1156, розмір обов’язкового відсотка платежу за житлово-комунальні послуги визначається для кожного домогосподарства індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу.

 

 

Розмір обов’язкового відсотку платежу розраховується за такою формулою:

 

Ро = Кд/Кг х Рг,

Ро - частка плати за послуги для домогосподарства (частка доходу), яка для розрахунку субсидії округлюється до двох знаків після коми; 

Кд - коефіцієнт доходу домогосподарства - відношення розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу до прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія; 

Кг - базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії - два прожиткових мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць  (Кг = 2); 

Рг - базова норма плати за послуги - 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу домогосподарства (Рг = 15).

 

Після цього розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства. 

Згідно  з  постановою  Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 247, після завершення карантину, встановленого Кабінетом  Міністрів  України  з  метою запобігання  поширенню  на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, базова норма плати за житлово-комунальні послуги  становитиме 20%.

 

Житлова субсидія розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний сезони.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16208.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове