Міністерство соцiальної політики України


До уваги ЗМІ

22 Жовтня 2018, 18:15

 

 Інформація про 200 тисяч  постраждалих українців від торгівлі людьми  не є даними Мінсоцполітики

Останніми днями в медійному просторі, з посиланням на Міністерство соціальної політики України,   активно поширюється інформація про те, що  кількість постраждалих громадян України від торгівлі людьми становить 200 тисяч (!) чоловік.

  Міністерство соціальної політики України інформує, що офіційно кількість осіб, які отримали статус постраждалих від торгівлі людьми становить 635 чоловік. Одночасно за даними Національної поліції, кількість таких  постраждалих складає 1050 осіб.  Зазначена інформація  базується на особистих зверненнях  до органів соціального захисту, а також щодо  кримінальних проваджень  стосовно порушення прав цих громадян.

 Стосовно кількості  200 тисяч осіб, цю інформацію озвучила  Міжнародна організація  міграцій (МОМ). Однак, пояснень стосовно методики розрахунків цієї цифри від  зазначеної організації немає.  

Тому просимо ЗМІ посилатись на справжнє першоджерело зазначеної інформації - Міжнародну організацію міграцій.

 

_________________________________________________

 

Інформація щодо статистичних даних стосовно торгівлі людьми в Україні, висвітлених декотрих ЗМІ

 

18 жовтня 2018 року у всіх областях України та 20 жовтня в м. Києві з метою відзначення Європейського дня боротьби з торгівлею людьми було проведено вуличну акцію „Хода за свободу”. Акція спрямована на підняття рівня обізнаності населення щодо проблеми торгівлі людьми, поширення важливої інформації про цю проблему та небезпеку, яку вона становить.

Зазначена акція проведена Представництвом громадської організації „Кампанія А21” в Україні  за підтримки Мінсоцполітики, обласних державних адміністрацій, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Представництва МОМ в Україні.

До участі в акції були запрошені журналісти та засоби масової інформації. Серед матеріалів, які розповсюджувалися серед ЗМІ були матеріали, розроблені міжнародними партнерами і громадськими організаціями, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми, включаючи Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Представництво МОМ в Україні, Представництво громадської організації „Кампанія А21” в Україні та інших.

В Україні є три джерела статистичних даних щодо осіб, які постраждали від торгівлі людьми: Національна поліція (з 1998 року), Мінсоцполітики (з 2012 року) та міжнародні і громадські організації, які працюють у цій сфері.

У 1998 році Україна була серед перших країн у Європі, яка встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

За даними Національної поліції станом на 31.09.2018 року встановлено 190 осіб, які визнані потерпілими від торгівлі людьми в рамках кримінальних проваджень за ст. 149 ККУ.

З прийняттям у 2011 році Закону України „Про протидію торгівлі людьми”, Мінсоцполітики визначено відповідно до своїх повноважень, здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади, проводить інформаційно – просвітницькій акції, забезпечує встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та надання соціальної допомоги таким особам.

За даними Мінсоцполітики, станом на 22 жовтня Міністерством у 2018 році встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми 163 особам (всього з часу дії Закону 635 осіб, таблиця по рокам додається).

Представництво МОМ в Україні є міжнародною організацією, яка працює в галузі міграції та протидії торгівлі людьми.

За оціночними даними Представництва МОМ в Україні за час незалежності 230 тис. українців постраждали торгівлі людьми. Українці потрапляють в тенета цього злочину не лише в Україні, але й у Росії, Польщі, інших країнах Європи, Туреччині, США, країнах Центральної Азії та Близького Сходу.  

Варто зазначити, що за офіційними статистичним даними Представництва МОМ в Україні, щороку близько 1000 осіб, отримують допомогу від МОМ в рамках програми реінтеграційної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

 

Міністерство неодноразово зверталося до Представництва МОМ з проханням надати інформацію про кількість українців, які стали жертвами торгівлі людьми за оціночними даними МОМ, проте інформації, на підставі якої зроблені такі висновки не надано.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/16131.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове