Міністерство соцiальної політики України


Вирішення проблеми трудової міграції полягає у зростанні рівня доходів людей, - Андрій Рева

28 Вересня 2018, 11:26

Про це Міністр соціальної політики України розповів в інтерв'ю журналістам.

Урядовець зазначив, що за даними Держприкордонслужби, за кордоном на постійній основі працюють 3 мільйони 200 тисяч чоловік, і це друга хвиля міграції - під час першої хвилі у 90-х роках ця цифра сягала показника в 7 мільйонів.

Разом із тим, за його словами, єдиний дієвий спосіб збереження кваліфікованих кадрів є наближення рівня доходів населення до показників тих країн, у які сьогодні українці виїжджають на заробітки.

"На сьогоднішній день, в перерахунку на гривні, українські заробітчани в Польщі у середньому отримують 19200 гривень на місяць. Для зменшення рівня трудової міграції, як я вже неодноразово казав, середня зарплата в Україні має бути не меншою за 15000 гривень. Ми плануємо, що в цьому році середня зарплата в грудні вийде на розмір 10000 гривень, і нам потрібно три-чотири роки щоби наша середня зарплата вийшла на потрібні показники", - пояснив Міністр.

Зростанню доходів сприяє і ситуація, що склалась на ринку праці - роботодавці не мають іншого виходу, як встановлювати конкурентний розмір заробітних плат своїм працівникам.

"За даними Держкомстату рівень безробіття (за методикою розрахунку Міжнародної організації праці) почав знижуватись, а це вказує на те, що конкуренція на ринку праці знижується, і роботодавці, для того щоб утримати людей, піднімають їм зарплати - але біда в тому, що це потрібно було робити ще десять років назад, тоді би ми не отримали сьогоднішню ситуацію з відтоком кадрів. Тому Уряд робить усе можливе зі свого боку, щоби стимулювати процес зростання доходів людей. Я вважаю, що без зростання доходів людей, без надання людям можливості споживати більше і без створення попиту відсутня можливість розвитку економіки, тому доходи людей повинні рости випереджаючими темпами", - заявив Андрій Рева.

Він окремо зауважив про те, що збільшення зарплат не може спричиняти суттєвого впливу на інфляційні процеси за визначенням, оскільки таке збільшення є забезпеченим економічним ресурсом, і впливати на рівень інфляції може лише опосередковано, через зростання рівня попиту.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15975.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове