Міністерство соцiальної політики України


За останні два роки в Україні почали роботу 7 Центрів допомоги жінкам, постраждалим від домашнього та гендерного насильства

19 Вересня 2018, 17:56

 

Про це заявила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович 19 вересня 2018 року на засіданні, присвяченому обговоренню питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі найважливішого форуму ОБСЄ у галузі прав людини – Щорічної наради ОБСЄ.

У своєму виступі Наталя Федорович зазначила, що в Україні питання забезпечення прав людини набувають особливого значення у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації в окремих територіях Донецької та Луганської областей. Військові дії, що тривають в Україні п’ятий рік, збільшують кількість випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі та потребують особливої уваги до дотримання прав жінок і чоловіків різних соціальних груп.

Наталія Федорович повідомила про нові нормативно-правові акти: Національний план дій виконання рекомендацій CEDAW щодо реалізації Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року; Державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року; зміни до Національного плану дій щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН „Жінки, мир, безпекаˮ на період до 2020 року.

Заступник Міністра відмітила позитивні зміни в законодавстві у сфері протидії домашньому і гендерно обумовлених насильства: діє Закон про запобігання та протидію домашньому насильству. У ньому закладено всеосяжний підхід до реагування; внесено зміни до Кодексу про адміністративні порушення, цивільно-процесуальний кодекс, Закон про судовий збір; домашнє насильство криміналізоване.

На сьогоднішній день в Україні допомогу постраждалим надають 46 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що діють в 10-ти областях України (охоплюють 48 міст і 47 районів), включаючи віддалені поселення і населені пункти біля лінії розмежування.

Завдяки співпраці органів влади, громадських організації, і підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні, міжнародним методикам Health Right International, тільки за останні два роки почали роботу 7 Центрів допомоги жінкам, постраждалим від домашнього та гендерного насильства.

„Ми повинні зробити все, щоб Щорічна нарада ОБСЄ стала об’єднуючим майданчиком для прийняття важливих рішень, спрямованих на справедливий і швидкий обмін військовополоненими, припинення насильства і встановлення мируˮ - зазначила Наталія Федорович.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15914.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове