Міністерство соцiальної політики України


Основні досягнення України у сфері протидії торгівлі людьми обговорювались у Польщі на Щорічній оглядовій нараді ОБСЄ з проблематики людського виміру

19 Вересня 2018, 11:50

 

Заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович взяла участь у Щорічній нараді Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з огляду імплементації зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі, яка розпочалася 10 вересня у Польщі (м. Варшава) та триватиме до 21 вересня.

У Нараді взяли участь 57 держав-учасниць ОБСЄ, а також неурядові організації цих країн та представники громадянського суспільства.

Нарада є найбільшим і найавторитетнішим форумом ОБСЄ у галузі основоположних прав та свобод людини, верховенства права, демократії, толерантності та недискримінації.  

19 вересня під час робочого засідання 14: Гуманітарні питання та інші зобов’язання, у тому числі протидія торгівлі людьми; біженці та переміщені особи; особи під загрозою переміщення, та попередження насильства проти жінок, заступниця Міністра доповіла країнам-учасникам про основні досягнення України у сфері протидії торгівлі людьми.

Наталія Федорович наголосила на тому, що в Україні збільшилася кількість ідентифікованих осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Так, у 2017 році Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 198 громадянам, що на 88 % перевищило показник  2016 року (110 осіб) та у 2,5 рази більше за показник 2015 року (83 особи). Крім того, протягом І півріччя 2018 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 112 громадянам, що перевищує показник кількості встановлених статусів за весь 2016 рік (110 осіб).

З метою інформування громадян України про проблему торгівлі людьми, в Україні двічі на рік за ініціативи Мінсоцполітики у співпраці з місцевими державними адміністраціями, міжнародними та громадськими організаціями проводяться інформаційні кампанії з протидії торгівлі людьми, а саме до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (30 липня) та Європейського дня боротьби з торгівлею людьми (18 жовтня).

Серед проблемних питань, які постали перед Україною сьогодні є окупація АР Крим та частини території Донецької та Луганської областей, де наявні випадки порушення прав людей, у тому числі дітей.

Також, однією з проблем є вербування громадян України для роботи за кордоном в якості наркокур’єрів. На сьогоднішній день до Національної поліції звернулося більше 300 родичів осіб, які перебувають в місцях позбавлення волі у Росії.

Заступниця Міністра закликала всі  держави-учасників Наради об’єднати зусилля  для  пошуку механізму боротьби з торгівлею людьми, який, зокрема, дозволить захистити права осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15913.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове