Міністерство соцiальної політики України


Соціальний захист внутрішньо переміщених осіб

18 Вересня 2018, 14:17

Питання забезпечення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб вже протягом чотирьох років залишається одним з найважливіших та найскладніших в українському суспільстві. Станом на 13.09.2018 кількість внутрішньо переміщених осіб складає майже  1 млн 518 тис осіб  або 1 млн. 240 тис сімей, які вимушено покинули свої домівки через збройну агресію Російської Федерації.

Серед загальної кількості внутрішньо  переміщених осіб 49 тис. осіб  з інвалідністю, понад 238  тис дітей.

З метою соціальної підтримки внутрішньо переміщених сімей Урядом ще у жовтні 2014 року запроваджено надання цим людям щомісячної адресної  допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Фактично, держава вже виплатила ВПО майже 12 млрд. грн.

В державному бюджеті на 2018 рік на ці цілі передбачено понад 3,0 млрд. грн., що достатньо для забезпечення виплати всім людям, які мають на неї право. Мінсоцполітики своєчасно та в повному обсязі забезпечує фінансування цих виплат.

Профінансовано за 8 місяців 2018 року на 18,5 млн грн або на 1% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Це, в першу чергу, пов’язано з тим, що з метою вдосконалення механізму адресної допомоги з урахуванням особливих потреб найбільш соціально незахищених категорій громадян, прийнято ряд важливих змін до нормативно-правових актів:

підвищено розмір грошової  допомоги особам з інвалідністю І групи та дітям з інвалідністю на 30%;

особам з інвалідністю ІІ групи збільшено грошову допомогу на 15%;

підвищено граничний розмір загальної суми грошової допомоги, що виплачується на сім’ю, до складу якої входять особи з інвалідністю або діти з інвалідністю, на  42% або на 1000 грн (з 2400 грн до 3400 грн);

вирішено питання доставки соціальних виплат додому особам з інвалідністю І групи та людям, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги;

розширено коло внутрішньо переміщених осіб, які мають право на отримання грошової допомоги, шляхом збільшення верхньої межі суми коштів, які можуть мати члени сім’ї внутрішньо переміщеної особи на депозитному банківському рахунку (рахунках) та не втрачати право на отримання грошової допомоги, з 10 до 25 кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

врегульовано актуальне питання отримання грошової допомоги ВПО, житло яких зруйновано або стало непридатним внаслідок проведення антитерористичної операції, затверджено відповідну форма акта обстеження технічного стану житла;

підвищено розмір грошової допомоги особам, які отримують пенсії, та дітям з 884 до 1 000 гривень; граничного розміру загальної суми грошової допомоги, що виплачується на сім’ю, з 2400  до 3 000 гривень та до 5 000 гривень багатодітним сім’ям.

Нещодавно, у зв’язку з прийняттям Урядом 11 липня розробленої Мінсоцполітики постанови № 548, врегульовано питання виплати грошової допомоги дітям, які народилися у ВПО після початку тимчасової окупації, АТО; збільшено розмір допомоги студентам та учням професійно-технічних навчальних закладів до закінчення закладів освіти, але не більше ніж до досягнення 23 років до 1000 грн.; надано можливість ВПО завчасно звертатися щодо продовження грошової допомоги на наступний період.

Разом з тим держава використовує і інші важелі соціальної підтримки ВПО, зокрема студенти ВПО мають можливість отримувати від держави соціальну стипендію.

Водночас, відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 27.04.2018 № 329 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022”, спрощено й полегшено нарахування   для ВПО субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Протягом останнього року Мінсоцполітики вжито заходів щодо максимального спрощення механізму забезпечення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, прийнято низку постанов Уряду з цих питань.

Зокрема, було суттєво спрощено порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, які пройшли фізичну ідентифікацію в Ощадбанку, а також для працюючих в органах державної влади та місцевого самоврядування внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців з числа ВПО.

У разі наявності в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб інформації щодо проходження особою фізичної ідентифікації в Ощадбанку, чергова перевірка у відповідному періоді не проводиться.

Вказані чинники дозволили значно зменшити кількість чергових перевірок ВПО.

За перше півріччя 2018 року кількість таких перевірок зменшилась у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 37%.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15904.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове