Міністерство соцiальної політики України


Уряд чітко дотримується раніше взятих на себе зобов'язань перед МВФ, і робить усе, аби виконувати їх з урахуванням інтересів українських громадян, - Андрій Рева

13 Вересня 2018, 15:36

Про це Міністр соціальної політики України заявив в інтерв'ю коментуючи перебіг переговорів з місією Міжнародного валютного фонду.

За словами Міністра, усі невиконані обіцянки попередніх урядів не є забутими Міжнародним валютним фондом, і усі вони ставляться на порядок денний з вимогою виконання взятих на себе зобов'язань.

"Уся наша історія співробітництва з МВФ є історією невиконаних обіцянок. На сьогодні існує приблизно п'ятнадцять таких невиконаних зобов'язань, які називають "маяками", і місія МВФ виносить на порядок денний ті з них, які вважає важливими на існуючому етапі для досягнення макрофінансової стабільності. Якщо говорити про ціну на газ, то цей маяк тягнеться з 2008 року…,  саме тоді вперше в Меморандумі з МВФ було прописано зобов'язання українського Уряду вирівняти внутрішні ціни на газ із цінами імпортованого газу. Під ці плани були отримані великі кошти, усього - десять мільярдів доларів, але цей маяк тоді виконаний не був", - пояснив Міністр.

Тепер, прийшов час платити, за взятими тоді на себе борговими зобов'язаннями за нездійснені реформи. За словами урядовця, сьогодні є три варіанти розвитку подій: або брати ці кошти з бюджету, врізаючи всі програми, в тому числі й соціальні; або оголошувати державу банкрутом, отримуючи катастрофічні наслідки для економіки та фінансової системи; або продовжувати співпрацю з МВФ та перекредитовуватись.

Кабінет міністрів  обрав шлях співпраці з Міжнародним валютним фондом, і провадить цю роботу фахово -  з позиції захисту інтересів українських громадян.

"Ми ведемо перемовини, і ми хочемо, щоби ціна на газ була справедливою для людей, а це означає, що розмір підвищення має ключове значення. Уряд робить усе для того, щоб це підняття було мінімальним, враховуючи ситуацію і з доходами населення, і  можливості бюджету компенсувати зростання ціни на газ для громадян, які потребують державної підтримки, та декотрі  інші параметри", - заявив Андрій Рева.

Міністр, як приклад можливості успішних переговорів з МВФ, назвав  пенсійну реформу, адже на початку перемовин з місією МВФ у 2017 році перед Україною ставилась однозначна вимога - підняття пенсійного віку для усіх громадян. Однак, знайдене Урядом рішення і відстоювання позиції під час переговорного процесу, дозволили уникнути цієї необхідності завдяки диференціації умов виходу на пенсію для громадян за показником розміру страхового стажу, залишивши вік виходу на пенсію незмінним для тих, хто повною мірою виконав умови пенсійної програми.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15881.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове