Міністерство соцiальної політики України


Мінсоцполітики провело консультації з громадськістю на тему: „Комплексний підхід до запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі в Україні: роль громадських об’єднань”

19 Липня 2018, 12:12

 

18 липня 2018 року Мінсоцполітики провело обговорення практичних кроків з реалізації Закону України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”, в якому взяли участь представники 52-х громадських об’єднань з різних областей України та 9-ти міжнародних організацій, які працюють у сфері дії Закону.

Захід відбувся за підтримки Представництва Фонду народонаселення ООН в Україні, МБФ „Українська фундація громадського здоров’я в Україні”.

З вступним словом виступили заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович, Представник Президента України у Верховній Раді України, народний депутат України Ірина Луценко, заступник представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Павло Замостян.

Наприкінці 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Ірина Луценко зазначила, що процес прийняття Закону був непростий, але це найлегша частина шляху. Найважче забезпечити його практичне виконання на усіх рівнях та надати постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі якісних послуг.

Наталія Федорович акцентувала увагу учасників заходу на новелах Закону, повідомила про хід розробки підзаконних нормативно-правових актів, механізми взаємодії органів виконавчої влади та громадянського суспільства та можливі механізми фінансування заходів та послуг, які проводяться та надаються громадськими об’єднаннями за соціальним замовленням.

„Сформувати нульову толерантність у суспільстві до домашнього насильства та насильства за ознакою статі – мета, яка стоїть перед нами” - зазначила Наталія Федорович.

Виконавчий директор МБФ „Українська фундація громадського здоров’я” Галина Скіпальська розповіла про роль громадських організацій в реалізації Закону та поділилася кращим досвідом роботи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

В ході обговорення кращих практик у сфері між секторальної співпраці у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі висвітлено досвід діяльності мобільних бригад, притулків для постраждалих від домашнього насильства, особливості надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, які постраждали від насильства, діяльності гарячих ліній.

Обговорені питання доступу до послуг для людей з інвалідністю, постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, допомоги постраждалим з психічними хворобами.

В рамках заходу працювали робочі групи за напрямками:

1) запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі;

2) забезпечення належного реагування на випадки насильства;

3) підвищення доступності допомоги та ефективності послуг, яких потребують постраждалі від насильства;

4) забезпечення належного розслідування випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі;

5) надання допомоги дітям, постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі на рівні громад.

В результаті роботи груп визначено коло проблем, які необхідно вирішити для використання потенціалу громадських об’єднань у реалізації Закону України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”.

Напрацювання увійдуть до Державної соціальної програми запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2023 року.

 

  

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15617.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове