Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева: Політика випереджального росту доходів громадян довела свою ефективність на відміну від адміністративного регулювання цін

21 Червня 2018, 11:40

 

Міністр соціальної політики України Андрій Рева повідомив, що Уряд, приступивши до виконання своїх обов’язків, одразу припинив політику адміністративного регулювання цін, яка впроваджувалася більше двадцяти років, на користь збільшення рівня доходів громадян.

Урядовець розповів, що непопулярні на той час кроки щодо змін в політиці ціноутворення віталися економічними радниками Уряду, а саме паном Лешеком Бальцеровичем та паном Іваном Міклошем. За словами Міністра, вони висловили думку, що Україна вперше за 25 років незалежності нарешті відважилась на кроки, які Польша зробила в 1989-му році, і Словаччина у 1999-му.

«Ті країни в свій час відпустили тарифи, і зосередили весь фінансовий ресурс на підвищенні соціальних стандартів для людей. Вони казали нам: «Україна йшла іншим шляхом – ви витрачали ресурси на стримування цін, в результаті ви і тарифи не побороли, і люди залишилися бідними», - пояснив Міністр.

Натомість, політика випереджального зростання заробітних плат та пенсій довела свою ефективність, про що свідчать об’єктивні дані офіційної статистики.

«У минулому році ціни та тарифи зросли дуже швидко, і це були саме наслідки попередніх років, коли ціни стримували адміністративно. Наш Уряд пішов іншим шляхом – ми припинили державне регулювання та зробили акцент на підвищенні заробітних плат і пенсій. Звісно, люди обурювалися, тому що разом із ростом зарплат та пенсій зростали і ціни, але сьогодні темпи зростання цін уповільнились, на відміну від темпів зростання зарплат. Це свідчить про те, що політика випереджального зростання доходів громадян набагато краще впливає і впливатиме на добробут громадян, ніж адміністративне регулювання цін», - підкреслив Андрій Рева.

Міністр також навів статистичні дані щодо показників зростання реальних доходів громадян.

«Є показник зростання заробітної плати у 2017 році на 37 відсотків порівняно з попереднім роком, в результаті чого було збільшено власні доходи Пенсійного фонду на 50 мільярдів гривень, і на 37 відсотків зросла середня пенсія по Україні. Статистика також говорить про те, що за виключенням індексу інфляції, реальні доходи населення виросли на 19,1 відсотки. Це не так багато, як хотілося б, але це сталося вперше за три роки. Якщо ця тенденція збережеться ще три роки підряд, то люди відчують, що ситуація змінюється в кращу сторону. До речі, за перші п’ять місяців цього року реальна зарплата виросла майже на 11 відсотків, номінальна на 26 відсоткові пункти. І статистика показує, що темпи зростання цін на товари в порівнянні з минулим роком уповільнилась, про що свідчать дані Держстату», - резюмував Міністр соціальної політики Андрій Рева.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15487.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове