Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева: Зміни в системі соціального захисту населення покликані забезпечити соціальну справедливість та адресність допомоги

4 Травня 2018, 17:59

4 травня 2018 року під головуванням Міністра соціальної політики України Андрія Реви відбулась селекторна нарада за участі представників місцевої влади та керівників органів соціального захисту населення.

Темою селекторної наради стали два питання: зміни до порядку призначення житлових субсидій та до порядку забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації.

У вступному слові Міністр зазначив про те, що впровадження програми житлових субсидій дозволило на практиці виявити недоліки існуючої системи.

Статистика свідчить про те, що у минулому опалювальному сезоні програмою надання житлових субсидій скористалися 23400 домогосподарств у будинках площею більше 200 квадратних метрів, 28500 домогосподарств у квартирах площею більше 120 квадратних метрів та 925 тисяч домогосподарств, до складу яких входили особи, які декларували повну відсутність доходів.

За словами Міністра, така ситуація, коли платники податків утримують домогосподарства з високим рівнем матеріального забезпечення, або з тіньовими доходами, є несправедливою та неприйнятною.

«Метою прийняття 329-ої постанови Кабінету Міністрів є мотивація населення легалізувати свої трудові відносини, зробити систему призначення субсидій адресною та здійснити верифікацію для можливості впровадження монетизації програми житлових субсидій», - заявив Міністр соціальної політики.

Міністр також поінформував колег стосовно нюансів впровадження прийнятих Кабінетом Міністрів змін у програмі надання житлових субсидій та відповів на запитання щодо їхньої імплементації та доручив управлінням соціального захисту населення провести інформаційно-роз’яснювальну роботу.

Друге питання порядку денного стосувалося внесення змін до процесу забезпечення людей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

Зазначені зміни внесені постановою Кабінету Міністрів України №238, та покликані фундаментально змінити підходи до питання соціального захисту людей з інвалідністю.

«Склалася неприпустима ситуація, за якої групи населення, що є найбільш вразливими отримували послуги вкрай низької якості. Відтепер, працюватиме принцип «гроші ходять за людиною». За новими правилами, люди не будуть змушені зв’язуватися з підприємствами-виробниками технічних засобів реабілітації, а їхні інтереси будуть представляти органи соціального захисту населення, послуги ж надаватимуться за двосторонніми або тристоронніми договорами», - заявив Андрій Рева.

Він пояснив, що відтепер відповідальність за роботу з людьми покладається на органи соціального захисту населення, які представлятимуть інтереси людей з інвалідністю – вони допомагатимуть людям обирати правильний засіб реабілітації за допомогою нового електронного каталогу, контролюватимуть якість виробу та слідкуватимуть за терміном його заміни на новий.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15243.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове