Міністерство соцiальної політики України


У напрямі правового посилення захисту внутрішньо переміщених осіб Міністерство соціальної політики тісно співпрацює з Офісом Ради Європи в Україні

22 Лютого 2018, 11:58

 

Двадцять першого лютого 2018 року відбулося засідання Наглядової ради Проекту Ради Європи “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні”. У засіданні Наглядової ради взяли участь заступник Міністра соціальної політики України Олександр Привалов та начальник Управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Любов Черська.

У своїй промові заступник Міністра акцентував увагу присутніх на послідовні, дієвікроки Мінсоцполітики, спрямовані на вдосконалення національного законодавства з питань захисту внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, у 2017 р.  та поточному році прийнято ряд важливих для внутрішньо переміщених осіб нормативних актів, які позитивно вплинуть на життя цих людей. Суттєво спрощено порядок контролю за соціальними виплатами ВПО, за рахунок забезпечення взаємодії та інформаційного обміну між Мінсоцполітики та ПАТ “Ощадбанк” чергові перевірки внутрішньо переміщених осіб – пенсіонерів здійснюватися не будуть. Збільшено розмір щомісячної адресної грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Скажімо, пенсіонерам і дітям розмір допомоги збільшено до 1 тис. грн, граничний розмір допомоги на сім’ю зріс до 3 тис грн, а для багатодітних сімей – до 5 тис. грн. Уже в лютому поточного року ці люди отримують грошову допомогу від держави у підвищеному розмірі.

Мінсоцполітики також підготувало проект постанови Уряду, яким передбачено спрощення порядку призначення соціальних виплат окремим категоріям ВПО; вирішення проблемних питань виплати грошової допомоги, зокрема, дітям, які народилися у ВПО; виплати допомоги студентам – ВПО у розмірі 1 тис. грн до досягнення ними 23 річного віку. Наразі проект постанови погоджується з заінтересованими органами влади.

Водночас, заступник Міністра наголосив, що є проблемні питання, які потребують як глибокого вивчення міжнародного досвіду, так і здійснення його адаптації з урахуванням ситуації в Україні.

При цьому Міністерство соціальної політики відкрите для співпраці та конструктивного діалогу з усіма заінтересованими органами, громадськими організаціями з питань захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб,  і сподівається на продовження плідного співробітництва з Офісом Ради Європи в Україні у цьому напрямі.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14841.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове