Міністерство соцiальної політики України


Флешмоб в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти гендерно-зумовленого насильства» відбувся в Харкові

27 Листопада 2017, 15:54
24 листопада 2017 року в Харкові відбувся флешмоб в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти гендерно-зумовленого насильства», та Глобальної кампанії UNiTE «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». В акції взяли участь представник Президента України у Верховній Раді, народний депутат Ірина Луценко, голова Харківської обласної адміністрації Юлія Світлична, заступник представник Фонду народонаселення ООН Павло Замостьян.

 

 «Ці 16 днів спрямовані на те, щоб у всьому світі люди порушували питання насильства в родинах, насильства під час війни, збройних конфліктів, насильства економічного, психологічного над жінками та старшим поколінням, над дітьми», – відзначила Ірина Луценко.

 «Сьогодні Харківщина долучилася до цієї акції та каже своє рішуче «ні» насильству над жінками, – наголосила голова ХОДА Юлія Світлична. – Кожна жінка має бути захищеною. Ми тут зібралися, бо ми сильні, бо ми сповідуємо закони ХХІ століття. Дякую всім, хто долучився до цієї акції. Ми розуміємо, що ця проблема в Україні є. Але наша головна сила – в тому, що ми її не замовчуємо. На Харківщині є суспільне розуміння того, що ми маємо сформувати нульову терпимість до насильства. Сподіваюся, що кожен з нас розуміє важливість цієї проблеми, що з кожним роком у нас буде все більше однодумців».

Шокуючі цифри про ситуацію з домашнім насильством в Україні навела Ірина Луценко. «Щороку поліція фіксує близько 165 тисяч звернень від жінок, яких побили в сім’ї, яких принижували, яких зґвалтували. Три мільйони дітей щороку спостерігають за сімейними чварами в своїй сім’ї. 10% з цих дітей були зґвалтовані дорослими членами їхніх же родин. 60 % жінок, які йдуть з дому та стають безхатченками, – це жінки, що були піддані  серйозному домашньому насильству». Представник Президента у Верховній Раді України відзначила, що наразі на розгляд у Парламент подано два законопроекти, що регулюватимуть питання гендерно зумовленого насильства. «Це закон про запобігання та протидію домашньому насильству – він підготовлений до другого читання. Він буде винесений на друге читання до кінця року. Другий закон – той, яким криміналізується домашнє насильство, адже це не тільки зґвалтування чи побиття, це й психологічне насильство, й економічне», – відзначила Ірина Луценко.

 «Харківщина має всі шанси створити в Україні цілісну систему реагування та профілактики домашнього насильства, – відзначив заступник представника Фонду народонаселення ООН  Павло Замостьян. – Вона  включатиме й притулки, і мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, і юридичну допомогу, і участь поліції, і системи охорони здоров’я – так, як це працює в інших країнах світу».

Під час флешмобу традиційним кольором акції проти гендерно-зумовленого насильства – помаранчевим – було підсвічено монумент Незалежності України на площі Конституції, а всі учасниці та учасники акції розкрили помаранчеві парасольки на знак солідарності.

Відео флешмобу у Харкові можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/UNFPA.Ukraine/videos/1716087765082025/

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14400.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове