Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева: Монетизація дозволить забезпечити рівний доступ до пільг для кожного, хто має на них право

7 Листопада 2017, 18:04
Про це Міністр соціальної політики заявив у ефірі телеканалу “Прямий”, розповідаючи про плани Міністерства на 2018 рік.

 

У відповідь на запитання щодо важливих завдань на наступний рік, урядовець вказав на реалізацію пенсійної реформи в повному обсязі та впровадження розробленого законопроекту про реформу пенсійного забезпечення військовослужбовців і працівників силових органів влади (який має бути розглянутий до кінця року Верховною Радою), уніфікацію усіх видів державної соціальної допомоги, розвиток програми деінституалізації інтернатних закладів та продовження програми якісного надання соціальних послуг у форматі “Прозорий офіс”. Окрему увагу він акцентував на питанні монетизації пільг.

“Монетизацію пільг я визначаю як одне з пріоритетних завдань, важливою частиною якого є встановлення принципу справедливості. Адже, відповідно до Конституції усі люди рівні перед Законом, не залежно від будь-яких факторів, у тому числі від місця проживання”, - заявив Міністр.

Проте, станом на сьогодні склалася ситуація, за якої у залежності від місця проживання люди, які мають однакові права на пільги, отримують підтримку від держави у різному обсязі. Це стосується і пільг на проїзд, якими люди мають можливість повною мірою користуватися проживаючи у населених пунктах з транспортною інфраструктурою, і пільг на житлово-комунальні послуги та інші.

“Виходить так, що усі рівні перед законом, але є рівніші. І так буде тривати увесь час, поки йтиметься про надання пільг у натуральному вигляді. Справедливо буде визначити точну суму коштів, виплатити їх людям без огляду на місце проживання та надати їм право витрачати гроші на власний розсуд”, - наголосив Андрій Рева.

Крім того, Міністр акцентував увагу на значному впливі питання надання пільг на цілі галузі економіки. Як приклад він навів ситуацію в транспортній галузі, а саме на залізниці, де перевезення пасажирів є збитковими через відсутність фінансування перевезень пільгових категорій населення, що впливає на стан рухомого складу, та, у свою чергу, призводить до підвищення вартості вантажних перевезень як відповідь на збитки. Це, відповідно, призводить до відтоку клієнтів, та спричиняє подальший ріст тарифів.

“Вирішення питання монетизації пільг, першочергово на пасажирських перевезеннях, стане кроком до виходу транспортної галузі з системної кризи. Для цього кожен, хто заходить в транспортний засіб повинен платити, а задача держави – компенсувати витрати тій людині, яка не має можливості оплатити проїзд”, - заявив Міністр соціальної політики.

Для вирішення цієї задачі першочерговим кроком має стати інвентаризація усіх пільг та визначення точного розміру суми виплат.

“Куди витратити гроші – має стати вибором самої людини, а ми повинні забезпечити їх фінансово. Це стане правильним стратегічним кроком, оскільки, поки за кожну послугу не буде сплачено, ми не побудуємо нормальну економіку, в якій є можливість порахувати витрати та прибутки”, - резюмував Андрій Рева.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14286.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове