Міністерство соцiальної політики України


Міністр розповів про монетизацію пільг та різницю із субсидіями

2 Квітня 2017, 10:58
Міністр розповів про монетизацію пільг та різницю із субсидіями

«Сьогодні є ініціатива Львівської ОДА провести монетизацію пільги на проїзд, що стане експериментом перед впровадженням монетизації пільг по усій країні», – заявив Міністр соціальної політики 31 березня під час зустрічі з регіональними ЗМІ.

Він зазначив, що Міністерством вже підготовлено відповідний нормативний документ, найближчим часом буде проведено його обговорення з Львівською Обласною державною адміністрацією, та є усі можливості орієнтовно з 1 липня провести цей експеримент у Львівській області.

«Мова йде про те, що усі пільговики, які мають право на безкоштовний проїзд, отримуватимуть грошову компенсацію у визначеному розмірі. Тобто, вони матимуть змогу заплатити за проїзд, або використати ці гроші у відповідності до своїх потреб», – наголосив Андрій Рева і додав, що це рішення назріло ще 20 років назад.

Монетизація пільги на проїзд забезпечить на практиці принцип «гроші ходять за людиною»: це надасть можливість пільговикам самостійно оплачувати квиток на проїзд, та усуне причину всіх їхніх непорозумінь із перевізниками; на практиці забезпечить принцип справедливості – пільговики, які не мають фізичної можливості користуватися громадським транспортом, або які живуть у віддалених населених пунктах без транспортної інфраструктури, отримають гроші замість послуги, якою не можуть користуватися; перевізники отримуватимуть гроші від клієнтів, та зможуть використовувати їх для обслуговування рухомого складу, і, як результат, покращення умов перевезення пасажирів; та ін..

Відповідаючи на запитання про монетизацію субсидій та можливість її проведення одночасно з монетизацією пільг, Міністр пояснив, що субсидія є фінансовою підтримкою державою тих сімей, які сьогодні не здатні самотужки оплачувати повну вартість житлово комунальних послуг. За його словами, станом на 1 січня таких сімей було 7,5 мільйонів.

«Монетизувати субсидії до того часу, коли кількість домогосподарств-субсидіантів буде не більшою 2 мільйонів, є неправильним з технологічної і фінансової точок зору. Тому монетизація пільг – це питання, яке потрібно вирішувати зараз; монетизація субсидій – справа наступних чотирьох років, мінімум», – пояснив Андрій Рева.

Сьогодні субсидією на оплату житлово комунальних послуг може скористатись будь яка українська сім’я, яка через фінансовий стан не має можливості сплачувати рахунки. Держава сплачує частину рахунків таких сімей через механізм співфінансування. Розмір цієї допомоги розраховується для кожного домогосподарства окремо, відповідно до сукупного доходу членів сім’ї. Тому у питанні надання житлових субсидій вже забезпечено основний принцип – адресність допомоги.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/12854.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове