Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева: Кожна працююча людина повинна мати не лише гідну оплату праці, а й соціальний захист. Інакше - установа буде оштрафована

29 Грудня 2016, 14:25
29 грудня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулася селекторна нарада щодо підвищення рівня мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року. У нараді взяли участь керівники міністерств, голови обласних державних адміністрацій, представники центральних органів виконавчої влади та профспілкових організацій.

 

Один із основних акцентів було зроблено на питанні дотримання законодавства щодо оплати праці у зв’язку зі встановленням з нового року нового розміру мінімальної заробітної плати – 3200 гривень.

 

„Мова йде про те, щоб не допустити скорочення персоналу на підприємствах та в установах і переведення людей на неповний робочий день, на півставки, - наголосив, виступаючи на нараді, Міністр соціальної політики України Андрій Рева. - Якщо хтось таке робитиме, понесе відповідальність. Ми наголошуємо на бюджетній сфері, адже на бюджетників дивиться бізнес. І в протилежному випадку, яке моральне право ми матимемо вимагати дотримання законодавства від приватного сектору економіки?”.

 

Також на селекторній нараді роз’яснювалося, що в об’єднаних територіальних громадах і громадах обласних центрів з’явилися повноваження, згідно з якими вони мають право контролю за дотриманням законодавства про працю, також мають право здійснювати перевірки як юридичних, так і фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю. Більше того, в разі виявлення порушень законодавства вони мають право накладати на порушників суттєві штрафи. До речі, допуск працівника до роботи без оформлення загрожує роботодавцю штрафом розміром у 17 тисяч гривень.

 

Як зазначив Міністр соціальної політики, контролювати дотримання законодавства органам місцевого самоврядування має бути ще й вигідно. Адже до місцевого бюджету зараховуватиметься 60% податку (пдфо).

 

Загалом же для держави вигода - у збільшенні мінімальної заробітної плати та дотриманні законодавства у сфері зайнятості, у розширенні кількості платників ЄСВ та збільшенні надходжень до Пенсійного фонду. А для громадянина, котрий нелегально працює, вигода в тому, що його праця легалізується і завдяки цьому піде страховий стаж.  




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/12260.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове