Міністерство соцiальної політики України


Державний контроль за дотриманням законодавства при наданні соціальної підтримки

28 Грудня 2016, 11:15
В Україні в 2001 році було започатковано діяльність державних соціальних інспекторів, ефективність діяльності яких у даний час є вкрай низькою

 

В Україні в 2001 році було започатковано діяльність державних соціальних інспекторів, ефективність діяльності яких у даний час є вкрай низькою.

Основними причинами неефективності діяльності соціальних інспекторів є їх підпорядкування начальникам структурних підрозділів, в яких призначається соціальна допомога і які вони мають контролювати, а також завантаженість не властивими їм функціями, недостатня методологічна, матеріальна та технічна забезпеченість.

У рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» здійснюються заходи щодо становлення системи державного контролю у сфері соціальної підтримки з метою підвищення ефективності її надання та формування політики спрямування державних коштів громадянам, які потребують державної підтримки.

У березні 2016 року завершились моніторингові дослідження стосовно виявлення випадків порушень під час надання соціальної підтримки.

Державний контроль за дотриманням законодавства у сфері соціальної підтримки має здійснюватися на засадах професійної незалежності, самостійності, неупередженості та об’єктивності з дотриманням принципів верховенства права, неупередженості оцінки результатів перевірок, забезпечення дотримання прав і свобод людини і громадянина.

Запровадження ефективної соціальної інспекції в Україні здійснюється з урахуванням найкращого міжнародного досвіду.

Українськими фахівцями було вивчено, зокрема, досвід Великобританії (Північна Ірландія) та Румунії, який буде використано в процесі становлення ефективної системи боротьби з порушеннями в системі соціальної підтримки населення.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/12217.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове