Міністерство соцiальної політики України


Завершився розрахунок розміру субсидій на новий опалювальний період

2 Листопада 2016, 11:17
31 жовтня 2016 року в Україні завершено розрахунок розміру субсидій на новий опалювальний період (2016-2017рр) для діючих одержувачів. Це означає, що всі, хто подали документи на оформлення безповоротної допомоги Уряду на сплату житлово-комунальних послуг до початку опалювального сезону, у листопадових платіжках отримають сповіщення про розмір наданої субсидії.

Ті українці, які не встигли оформити субсидію до початку опалювального сезону, можуть це зробити і у листопаді, і у грудні. Держава надасть їм допомогу і компенсує частину комунальних витрат сім’ї за два місяці з дати початку опалювального сезону.

Згідно з даними Міністерства соціальної політики середній розмір житлової субсидії в Україні  у цьому опалювальному сезоні становить 2 000 грн. Це розвіює один з найпоширеніших в суспільстві міфів про те, що «клопоту з оформленням субсидії багато, а в реальності вона може скласти мізерну суму». Більше того, повертати її не потрібно, навіть у разі продажу квартири, на яку була оформлена житлова субсидія.

Обов’язковий платіж українців за комунальні послуги є навіть меншим, ніж в минулому опалювальному сезоні (з травня 2016 року зріс прожитковий мінімум – 1399 грн., який входить у формулу розрахунку розміру субсидії). Загалом, чим менші доходи має родина, то нижчими будуть її витрати на комунальні послуги і більшим розмір державної підтримки.

До прикладу, місто Чернігів. Родина з трьох осіб (чоловік та дружина, обоє працюючі, і неповнолітня дитина) проживає у приватному секторі: індивідуальне опалення, холодне водопостачання, електроенергія. Загальна площа житла - 70 кв.м. Сім’я отримала від держави субсидію у розмірі 2 937 грн., а самотужки платитиме за комунальні послуги лише 263 грн.

Сім’я пенсіонерів із Чернігова теж скористалася урядовою допомогою. У них централізоване опалення, загальна площа житла 68 кв.м. За тепло, холодне водопостачання та водовідведення, гаряче водопостачання, електроенергію та технічне обслуговування свого помешкання вони самостійно сплачуватимуть лише 236 грн. 2 630 грн. – за них адресно заплатить держава.

Кропивницький. У квартирі проживає двоє людей, один працюючий, другий – пенсіонер. Площа житла 74 кв.м. Їх щомісячний платіж за комунальні послуги складатиме 88 грн., решту – 2 569 грн. – за спожитий ними газ, електроенергію та воду сплачуватиме держава.

Миколаїв. У квартирі площею 56.30 кв.м проживає двоє людей. Дохід – пенсія і стипендія. Сім’я отримала від Уряду безповоротну допомогу для сплати комунальних послуг у розмірі 1 956 грн. 45 гривень становитиме їх особистий обов’язковий платіж.

На Тернопільщині середній розмір урядової допомоги становить 1855 гривень. Є й домогосподарства, які отримали від держави щомісячну субсидію у розмірі понад 4 000 гривень. Це в основному сім’ї, які проживають у сільській місцевості і використовують для опалення помешкання природний газ.

Родина з Харкова, що мешкає у квартирі площею 43.98 кв.м, отримала від держави субсидію на сплату централізованого опалення, електроенергії, холодного водопостачання та інших комунальних послуг  у розмірі 1528 грн. Особистий платіж сім’ї становитиме всього 84 гривні.

Наведені приклади є середніми у вказаних обласних центрах України. У кожного окремого домогосподарства свій індивідуальний розмір субсидії: чим більший сукупний дохід сім'ї, тим більшим є її особистий платіж за комунальні послуги, і навпаки. Держава потурбується про кожного, чий невисокий рівень доходу поки не дозволяє самотужки сплачувати ринкові ціни за газ і тепло.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/11191.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове