Міністерство соцiальної політики України


Щороку Черкащина активно долучається до Всеукраїнської акції „16 днів проти насильства“

13 Грудня 2023, 10:39

 

Цьогоріч в межах Акції проведено наступні заходи:

30 листопада 2023 року з метою привернення уваги до проблем подолання будь яких форм насильства представники Головного управління Національної поліції в Черкаській області спільно з Черкаською обласною організацією політичної партії „Слуга народу“ провели акцію з розповсюдження інформаційних листівок та буклетів на території м. Черкаси. Під час якої інформували громадян про спеціальні служби та їх номери телефонів, за якими можна звернутися у разі необхідності. 

05 грудня 2023 року Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації (далі – Управління) спільно
з ГО „Десяте квітня“ проведено тренінг для представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування „Запобігання та протидія гендерно зумовленому насильству в умовах війни“. Мета заходу: підвищення рівня професійної компетентності суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Загальна кількість учасників – 20 осіб. 

07 грудня 2023 року Управлінням спільно з ГО „Десяте квітня“ проведено круглий стіл „Ефективні практики взаємодії при реагуванні
на випадки гендерно зумовленого насильства“. Мета заходу: сприяння координації та ефективної взаємодії спеціально уповноважених органів,
що здійснюють заходи у сфері запобіганя та протидії дамашньому насильству, інших органів та установ, громадських організацій, які виконують функції, пов’язані з проведенням заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Серед підсумків роботи круглого столу: налагодження більш ефективної комунікації між суб’єктами та громадським сектором; посилення інформаційно-просвітницької роботи серед різних верств населення, особливо – у громадах; продовження проведення навчальних заходів, де участь беруть представники різних суб’єктів взаємодії. Окремо виділено питання адвокації змін в системі законодавства щодо процедури доступу до безкоштовної вторинної допомоги. Найбільш актуальними питаннями виявилися умови ефективної роботи з громадами щодо створення належної інфраструктури реагування на випадки насильства, в тому числі – за рахунок позабюджетних коштів або закупівлі соціальних послуг. Ефективним інструментом налагодження комунікації між державним та громадським сектором мають стати координаційні ради у громадах. Участь у заході взяло 54 особи. 

Черкаським обласним центром соціальних служб в територіальних громадах області було проведено 5 настільних ігор „Криголами“, у межах програми UNFPA з протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству, що здійснюється за фінансової підтримки урядів Великої Британії та Канади, а також у співпраці з ГО „Інноваційні соціальні рішення“. Метою гри є зміна соціальних норм для запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству, розвиток навичок для створення успішних проєктів із цієї тематики та втілення запропонованих ініціатив. Всього в заході взяло участь 30 осіб – суб’єктів соціальної роботи, а також студентська молодь.

Також у період з 25 листопада по 10 грудня 2023 року в області  розміщена зовнішня соціальна реклама (6 бордів) з мотиваційними закликами: „Боротися з насильством“, „Не терпіти насильство“ та 5 бордів
з мотиваційними закликами протидіяти торгівлі людьми та інформацією куди звертатися, якщо сталася зазначена ситуація.

На офіційних сайтах Черкаської обласної військової адміністрації, районних військових адміністрацій, територіальних громад області та в соціальних мережах опубліковані інформаційні матеріали з метою донесення до населення інформації щодо дій осіб у випадку потрапляння в ситуацію домашнього насильства, насильства за ознакою статі та особливо сексуального насильства в умовах війни.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/23358.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове