Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева розповів журналістам регіональних ЗМІ про результати роботи Мінсоцполітики за два роки

20 Квітня 2018, 10:32

 

Дев’ятнадцятого квітня відбулась прес-конференція Міністра соціальної політики України Андрія Реви для представників регіональних засобів масової інформації за результатами роботи Уряду та Міністерства соціальної політики за минулі два роки.

Міністр виокремив наступні основні напрямки роботи Міністерства, починаючи з 2016 року:

реформа системи оплати праці;

реформа системи пенсійного забезпечення;

забезпечення адресності в наданні державної соціальної допомоги;

децентралізація системи соціальних послуг.

Процес реформування соціальної сфери носить комплексний характер і передбачає перехід однієї дії до іншої.

Саме таким чином реформа ринку оплати праці та підвищення розміру мінімальної зарплати вдвічі дозволили здійснити зміни у пенсійній системі за загальним законом про пенсійне забезпечення, підвищивши при цьому розмір пенсій та заклавши механізм їхнього автоматичного перерахунку на постійній основі. Це, своєю чергою, дозволило розробити відповідний законопроект для осучаснення пенсій військовослужбовців за прозорими та справедливими принципами.

За словами Міністра, діючий закон про пенсійне забезпечення військовослужбовців 1992 року, створений з однією метою – скорочення української армії. Цей Закон увів норму, за якої достатньо 20 років вислуги для виходу на пенсію, та обмеження, що демотивувало продовжувати службу через певну кількість років. Разом з тим, було прийнято рішення про прив’язку посадових окладів тих, хто служить, із тими, хто вийшов на пенсію. Але, починаючи з 1996 року людей фактично вводять в оману, бо замість  того, щоб підіймати посадові оклади, аби не підвищувати пенсії військовим, підвищували різні види грошового забезпечення, що не впливають на розмір пенсій.

«Військові отримували грошове забезпечення та  сплачували з 2011 року внески, що є зафіксованим фактом. І, ми кажемо про те, що є можливість підвищити цим людям пенсії за прозорою формулою, тільки якщо цивільним ми рахуємо 1 відсоток від зарплати, то військовим враховуватимемо в два з половиною рази більше, і знімемо обмеження по максимуму. В такому випадку не буде різниці, хто яку посаду займає, розрахунок вестиметься виключно з грошового забезпечення. Але, який ще буде ефект – ті, хто сьогодні боронить Україну зі зброєю в руках, отримують більше грошове забезпечення, і, в результаті, матимуть право на більшу в два-три рази пенсію ніж ті, хто знаходиться в тилу. Саме останні й блокують новий закон, аргументуючи свою позицію тим, що пенсії повинні бути однаковими для всіх», - наголосив Андрій Рева.

Втім, не зважаючи на складності переговорного процесу стосовно зазначеного законопроекту, Міністр висловив сподівання на його ухвалення та подякував Службі Безпеки України за підтримку цього документу.

Також Міністр розповів про актуальні проекти, над якими сьогодні працює Міністерство соціальної політики, серед яких визначив наступні як пріоритетні:

погодження законопроекту про підвищення пенсій військовослужбовців;

розробка законопроекту про зайнятість;

ухвалення законопроекту про сплату ЄСВ з усієї суми зарплати;

підвищення мінімальної зарплати до 4200 гривень в цьому році та до 5000 з наступного року;

ухвалення законопроекту про соціальні послуги;

ухвалення законопроекту про адресну державну соціальну допомогу;

впровадження реформи системи надання послуг людям з інвалідністю.

Успішне виконання поставлених завдань дозволить якісно змінити систему соціальних послуг в Україні, на практиці забезпечивши принцип справедливості та поставивши на перше місце інтереси та права кожної людини.

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/15172.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове