Міністерство соцiальної політики України


Меморандум про співпрацю допомагатиме долати соціальні виклики Україні та Хорватії

20 Березня 2018, 11:00
Актуальна для вітчизняної соціальної політики тема подолання факторів, що негативно впливають на розвиток трудового потенціалу України стала предметом зустрічі Міністра соціальної політики України Андрія Реви з Міністром праці та пенсійної системи Республіки Хорватія Марко Павічем.

 

На початку зустрічі пан Павіч зазначив, що Хорватія неодноразово наголошувала й продовжує засуджувати анексію Криму. Міністр Андрій Рева в свою чергу сказав, що Україна зараз переживає той важкий стан, у якому перебувала Хорватія 20 років тому.

Міністр праці Хорватії ознайомив із вдалими проектами соціального забезпечення, зокрема, працевлаштування. Серед них чимало зацікавленості в української сторони викликала програма працевлаштування жінок у сільській місцевості. Також Марко Павіч розповів, що соціальна сфера Республіки дуже змінилась за останні два роки. Якщо раніше рівень безробіття в Хорватії був вищим, ніж у середньому в Євросоюзі, то в 2017 році Республіка піднялась на третє місце по рівню зайнятості серед країн Європейського союзу.

У свою чергу Міністр соціальної політики України Андрій Рева зазначив: «Проблеми праці та зайнятості пріоритетні в роботі нашого Міністерства. До прикладу, у 2017-му році ми просунулись уперед розпочавши реформу сфери умов та оплати праці, що вже дало свої результати у вигляді зростання розміру середньої заробітної плати».

Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега розповів про реформу нагляду дотримання законодавства у сфері праці. Створена служба інспекторів покликана відслідковувати аби працедавці надавали відповідний соціальний пакет своїм робітникам, починаючи від офіційного оформлення на роботу. За неофіційне оформлення робітника роботодавця очікує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат. Соціальні інспектори працюють у взаємодії із місцевими органами влади.

«Місцеві самоврядні органи є союзниками в боротьбі із тіньовою зайнятістю», - наголосив Андрій Рева.

Також обговорювалась тема працевлаштування людей з інвалідністю. Міністерство соціальної політики України наразі розробляє систему, що допомагатиме в працевлаштуванні особам з інвалідністю.

У галузі соціальної сфери в обох країн є чимало дотичних напрямків, і цим досвідом Міністерства вирішили ділитись одне з одним. Для цього й було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством соціальної політики України й Міністерством праці та пенсійної системи Республіки Хорватія у сфері праці та соціальної політики.

 

 

 

 

 




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14973.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове