Міністерство соцiальної політики України


В Одеській області відкриється ще один центр надання послуг раннього втручання для дітей з особливими потребами

9 Лютого 2018, 15:46

 

Під час робочої поїздки до міста Одеса заступник Міністра соціальної політики Олександра Чуркіна заявила, що досвід центру послуг раннього втручання в Одеській області є унікальним для багатьох регіонів України, а його напрацювання будуть корисними в роботі колег з інших областей.

«Послуга раннього втручання орієнтується на родину. Послуга вчить батьків чи родичів взаємодіяти з дитиною, навіть у побутових питаннях — як вдягати, годувати, гуляти, комунікувати, тобто розуміти, що дитина хоче отримувати в той чи інший час... Вказана послуга дозволяє уникнути відторгнення, допомагає батькам прийняти дитину. У послузі працює мультисциплінарна команда, психолог консультує кожного члена родини. Загалом, коли сім'я потрапляє у цю послугу, складається великий план роботи у комплексі: окремо — з батьками, окремо — з дитиною, а потім з батьками та дитиною разом. Після того, як дитина проходить усі етапи послуги, вона готова або до інклюзивного садочку, або до звичайного (якщо проблеми не були важкого характеру). Також ця послуга включає реабілітацію — фахівці центру можуть направляти дітей у центри медичної реабілітації», — підкреслила заступник Міністра з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна.

Як відомо, раннє втручання включає в себе здійснення заходів у той час, коли побоювання з приводу розвитку та/або інвалідності дитини з’являється вперше, - у віці, коли мозок дитини все ще розвивається. Це соціальна модель, яка враховує потреби як дитини, так і батьків, спрямована на зміцнення потенціалу сім’ї, а також орієнтована на співпрацю та партнерство з батьками, надавачами медичних, соціальних та освітніх послуг, широким колом громадськості.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14775.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове