Міністерство соцiальної політики України


Ми довели, що ефективне використання ресурсів дозволяє реалізувати більший обсяг соціальних проектів без додаткового фінансування, - Андрій Рева

15 Грудня 2017, 12:13
14 грудня в ефірі телеканалу “Еспресо.ТБ” Міністр соціальної політики України розповів про результати роботи Міністерства в цьому році та окреслив основні проекти, які будуть реалізовані у наступному.

 

За його словами, Уряд у 2017 році довів можливість за рахунок раціонального планування та запровадження ефективних механізмів покласти початок створенню ефективної системи соціального забезпечення людей, та продовжить діяти в цьому напрямку і надалі.

“Видатки на соціальну сферу в наступному році залишаються на рівні 2017 року, а їхня загальна сума становить 123 мільярди гривень. Маючи ресурс на тому ж рівні, ми направляємо його цільовим шляхом на державні програми, і зроблено все для того, щоб ці кошти дійшли до кожної людини. Таким чином, у 2017 році було завершено перехід від фінансування програм до принципу “гроші ходять за людиною”. - Заявив Міністр – Так, наприклад, якщо раніше надавалися кошти облдержадміністраціям на придбання квартир сім’ям загиблих військовослужбовців, а ті вирішували яке житло будувати чи купувати, то тепер повністю змінено механізм і кошти надаються людям. Люди самі купують собі житло, і за весь рік не було жодної скарги з цього питання”.

Цей механізм закладатиметься і в усі інші програми забезпечення житлом вразливих категорій населення. За таким самим принципом було змінено систему забезпечення санаторно-курортним лікуванням – і, відтепер, надавачі послуг змагаються не за прихильність чиновників, а за позитивне ставлення людей. Адже люди, які мають право на путівку, самі обирають заклад та зручний для них час, а держава лише фінансує послугу у визначених межах.

“Дуже важлива програма, яка була розпочата в цьому році, буде продовжена і в  наступному, це будівництво дитячих будинків сімейного типу. Також 577 мільйонів гривень буде виділено в наступному році на придбання соціального житла для дітей-сиріт. Таким чином, у наступному році 700 дітей-сиріт, які закінчать вищі навчальні заклади, отримають кошти на купівлю квартир, та зможуть розпочати трудову діяльність маючи дах над головою. Крім того, в наступному році, вперше за всю історію, до речі за ініціативи голови комітету ВР у справах ветеранів, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександра Третьякова, 200 мільйонів гривень буде направлено на придбання квартир учасників бойових дій на території інших країн – мова йде про ветеранів Афганістану, які десятиліттями стояли в чергах на житло”, - заявив Андрій Рева.

Міністр також акцентував увагу на зміні системи забезпечення протезно-ортопедичними засобами осіб з інвалідністю, яка дозволить значно пришвидшити процес забезпечення осіб з інвалідністю засобами пересування.

“З першого січня 2018 року система забезпечення протезно-ортопедичними засобами осіб з інвалідністю буде докорінно змінена. У ній також вводиться принцип: „гроші ходять за людиною”. Адже, якщо раніше держава фінансувала виробників протезно-ортопедичних засобів, то з 1 січня людина буде сама обирати засіб. Вводяться індивідуальні параметри відповідно до програми реабілітації, людина обирає засіб реабілітації зі списку, укладається договір, і по факту поставки Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю надає людині засіб. І, найголовніше, кошти будуть доходити до кожної людини, яка потребує такої допомоги”, - резюмував Андрій Рева.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14544.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове