Міністерство соцiальної політики України


Андрій Рева в Брюсселі бере участь у обговоренні стану впровадження в українську соціально-трудову сферу європейських норм

8 Грудня 2017, 11:50

 

Cьогодні, восьмого грудня Міністр соціальної політики України Андрій Рева в складі урядової делегації, очолюваної Прем’єр – міністром Володимиром Гройсманом бере участь у четвертому засіданні Ради асоціації між Україною та ЄС, що проходить у столиці Бельгії -  Брюсселі, де  розташована штаб-квартира Євросоюзу.

Загалом зустріч присвячена обговоренню впровадження директив ЄС у національне законодавство у соціально-трудовій сфері.

Ознайомившись із відповідними документами останніх трьох років Мінсоцполітики зробило ґрунтовний аналіз, який засвідчив, що у національне законодавство імплементовано   дві директиви ЄС:

1) Директива Ради 79/7/ЄЕС від 19 грудня 1978 р. про поступове запровадження принципу однакового підходу до чоловіків і жінок у сфері соціального забезпечення;

2) Директива 2002/14/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 11 березня 2002 р. про встановлення загальної структури інформування та консультації працівників Європейського Співтовариства – Спільної декларації Європейського Парламенту, Ради та Комісії про представництво працівників.

Про це українська делегація поінформувала Європейську сторону 08 червня 2017 року у м. Брюсселі на другому засіданні кластеру 6 (питання зайнятості, охорони здоров’я, соціальної політики та рівних можливостей) Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС.

Також, в цілому, національне законодавство адоптоване до норм директиви Ради 92/85/ЄЕС про вжиття заходів з поліпшення безпеки та охорони здоров’я на виробництві вагітних працівниць та  працівниць, які нещодавно народили, або годують.

З метою створення умов щодо поліпшення безпеки та охорони здоров’я на виробництві вагітних працівниць в Україні створена відповідна законодавча та методична база. Кодексом законів про працю України,  для вагітних працюючих жінок, та тих, які нещодавно народили передбачено ряд пільг  (статті 176, 178, 179, 180, 181, 183, 184, 185, 186). Не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Вагітним жінкам відповідно до медичного висновку знижуються норми виробітку, норми обслуговування або вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

Жінки, які мають дітей віком до трьох років, в разі неможливості виконання попередньої роботи переводяться на іншу роботу із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою до досягнення дитиною віку трьох років.

На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

Міністерство соціальної політики проводить послідовну політику щодо виконання зобов’язань стосовно імплементації європейських директив у соціально-трудовій сфері у національне законодавство з метою повноцінного забезпечення втілення стандартів ЄС.




Адреса цієї сторінки: http://www.msp.gov.ua/news/14508.html
При використанні матеріалів посилання на джерело - обов'язкове